šest premijernih naslova

Gradsko kazalište Zorin dom predstavilo novu sezonu

11.09.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac danas je predstavilo program nove kazališne sezone, u sklopu kojega će publici predstaviti šest premijernih naslova, jednu obnovu, ali i brojna gostovanja, između ostalog beogradskog Ateljea 212.

'Na krilima uspješnih rezultata prošle sezone, entuzijastični ulazimo u novu sezonu, u kojoj nas očekuju premijere naših ansambala, suradnje s brojnim umjetnicima, od kojih neki dolaze u Karlovac prvi put, reprize omiljenih predstava poput 'Pepeljuge' i 'Petra i vuka' te gostovanja naših predstava na drugim pozornicama diljem Hrvatske', rekao je ravnatelj Zorin doma Milivoj Juras.

'Najprije bih zahvalio svima u Zorin domu – od ravnatelja do umjetnika. Odradili ste sjajan posao prošle sezone, a prema svemu što smo ovdje čuli i nova sezona bit će rekordna. Važno je da Karlovac njeguje svoju kazališnu publiku svih generacija, a nadam se da će mjesta u gledalištu sve više puniti i gledatelji iz drugih gradova. S tim ciljem, uveli smo i Karlovačku kulturnu iskaznicu za školarce, kako bi ih potaknuli na posjete kulturnim ustanovama, u čemu će Zorin dom imati važnu ulogu', rekao je gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.

Od plesnih predstava do suvremenih tekstova nagrađenih autora

Prva premijera u sezoni 2024./2025. bit će jedinstveni 'Tesla project', plesni projekt čiju koreografiju potpisuje Goran Koprenica. 'Plesnih predstava ima malo, rijetke su, pa je samim time izazov bio još veći. Dodatno, ovo je predstava koja kroz ples prikazuje život Nikole Tesle, istinskog velikana', rekao je Goran Koprenica.

Crpeći inspiraciju iz svoje okoline, Rita Trdin napisala je svojoj kćeri poučnu bajku slikovitog imena 'Zlogrba'. 'Majka je diplomirala na ovoj predstavi koju je napisala za mene, a tekst bajke i ja sam onda odlučila uzeti za svoj završni rad. Danas je to lutkarska predstava, a nadam se da se na izvedbama u Zorin domu vidimo u što većem broju', rekla je Lovorka Trdin, koja potpisuje režiju predstave, čija nas premijera očekuje uskoro – 26. rujna.

Zorin dom će ove sezone ugostiti i etablirane umjetnice, redateljicu Aidu Bukvić i autoricu Nikolinu Rafaj, koje rade na uprizorenju nagrađenog dramskog teksta Nikoline Rafaj 'Kamo se ide kad se odlazi'. 'Zahvalna sam da je Zorin dom kazalište koje daje priliku i mladim autorima. Ova predstava iznimno je bitna jer na poetičan način tematizira probleme svakodnevice poput burnouta i stresnog načina života', rekla je Aida Bukvić.

Među novim naslovima  i 'Čudesna šuma', omiljena priča svih generacija

Jedan od najpopularnijih dramskih tekstova današnjice – Brechtov 'Pir malograđana', svoje mjesto na pozornici Zorin doma naći će u režiji Helene Petković. 'Tekst, koji je društvena satira, ujedno je komedija, koja je, vjerujem, za glumce i redatelja pravi bombončić. Hvala na pozivu da prvi put radim u Karlovcu, veselim se', rekla je Petković.

Jedan od omiljenih crtanih filmova svih generacija – 'Čudesna šuma' u novoj sezoni Zorin doma postat će predstava. 'Predstava će biti prava plesno-lutkarska harmonija, koja će na najljepši način donijeti jednu od omiljenih dječjih priča', rekla je koreografkinja predstave Martina Maričić.

Još jedan suvremeni dramski tekst – prvi roman Jerka Mihaljevića 'Putar i parizer', koji govori o generaciji odrasloj u doba interneta, predstavit će se karlovačkoj publici u režiji Dražena Krešića. Konačno, posljednja ovosezonska premijera Zorin doma bit će obnova predstave 'Grane smo na vjetru' Peđe Gvozdića, nastala prema tekstu Jeana Giona 'Čovjek koji je sadio drveće'.

Uz velike premijerne naslove, bogata kazališna sezona Zorin doma bit će obogaćena i brojnim koncertima i predstavama drugih kazališta.