strukturiran proces

Objavljena knjiga Ive Vukušić 'Srpske paravojske i raspad Jugoslavije'

12.09.2024 u 15:19

Bionic
Reading

Knjiga „Srpske paravojske i raspad Jugoslavije“ Ive Vukušić, koja pokazuje da te paravojne postrojbe nisu spontana pojava nego "iznimno strukturiran, izvrsno organiziran i pomno dokumentiran proces" odgovoran za brojne zločine, objavljena je u Nakladi Ljevak u Zagrebu

Za vrijeme raspada Jugoslavije namjerno nasilje protiv civila bilo je sastavni dio politike koju su provodile elite u Srbiji, kao i njihovi partneri, vodstva nacionalistički nastrojenih Srba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Cilj te politike bio je stvoriti etnički homogene teritorije koje će nadzirati i njima dominirati Srbi, stoji u najavi knjige.

Nasilje „nikad nije bilo kaotična, decentralizirana i spontana reakcija mjesnih ratnih vođa”, nego „iznimno strukturiran, izvrsno organiziran i pomno dokumentiran proces” koji se oslanjao na političke strukture. Još 1991. znalo se da paravojne snage igraju određenu ulogu u zauzimanju teritorija Hrvatske, koja je tek bila stekla neovisnost.

„Ova knjiga predstavlja velik doprinos jer nudi dubinsku analizu uloge srpskih paravojnih postrojbi. Izvrsna knjiga Ive Vukušić prva je sustavna i sveobuhvatna studija o paravojnim formacijama odgovornim za neviđena kršenja ljudskih prava.“, izjavio je sociolog Siniša Malešević s University College iz Dublina.

Iva Vukušić docentica je međunarodne povijesti na Sveučilištu u Utrechtu, u Nizozemskoj, i gostujuća znanstvena suradnica na Odsjeku za ratne studije, King's College London.

Rodom iz Zagreba, Vukušić je od 2008. do 2009. radila u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom šest godina za novinsku agenciju Sense, specijaliziranu za haška suđenja.

Doktorirala je u Utrechtu 2020. godine. Vukušić sudjeluje u javnim debatama te su njezini komentari o međunarodnim sudovima vidljivi u medijima poput New York Timesa, The Guardiana, Le Mondea, Der Spiegela, Volkskranta, BBC-ja. Također, u ulozi konzultanta, podržava različite aktere u naporima za uspostavljanje kaznene odgovornosti za zločine u Ukrajini. Živi i radi u Haagu.

Knjigu je s engleskog preveo Damir Biličić, koji je od 1992. do danas preveo više od tristo naslova, uglavnom publicistike i beletristike.