kulturni vodič

Hrpa koncerata i dva filmska festivala: Što se diljem Hrvatske događa ovog tjedna

26.08.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Ovog tjedna preporučujemo dva koncerta, jedan punk festival i čak dva filmska festivala

Ponedjeljak, Tvrđava sv. Mihovila

Najljepša dalmatinska pozornica na otvorenom ugostit će britanske alter-rock legende na ekskluzivnom koncertu te kao jedno od navećih stranih gostovanja Editors će obilježiti sezonu na Sv. Mihovilu. Bend je do sada više puta rasprodao klupske i festivalske nastupe, od Tvornice kulture do male dvorane Doma sportova, a nastupili su i kao headliner Pozitivnog koncerta u velikoj dvorani Doma sportova.S biografijom ispunjenom globalnim hitovima i fantastično primljenim albumima, pjesme iz impresivne karijere bend donosi na šibensku pozornicu. Uz rock himne 'Munich', 'Smokers Outside The Hospital Doors', tu su i hvaljeni klasici 'Violence', 'Papillon', 'Ocean Of Night', 'Formaldehyde', kao i 'The Weight of the World', 'Sugar', 'Hallelujah (So Low)', 'A Ton Of Love', 'An End Has A Start', te 'Black Gold' ili 'The Racing Rats'. Ulaznica za koncert košta 45 eura, a može se nabaviti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, Močvara

'Ovo je, bez sumnje, najbolji bend uživo kojeg sam ikada vidio.' Ovim riječima slavni je DJ Gilles Peterson s BBC-a, jedini kojeg bi se usudili proglasiti nasljednikom Johna Peela, opisao BCUC, južnoafrički bend koji će održati koncert u zagrebačkom klubu Močvara u utorak, 27. kolovoza. BCUC, odnosno Bantu Continua Uhuru Consciousness, su to potvrdili nastupima na brojnim slavnim festivalima poput Glastonburyja, Roskildea, Szigeta, Womada, Womexa i brojnih drugih, a sada napokon dolaze u Zagreb donijeti svoju energiju zbog koje su ih proglasili najvažnijim afričkim punk bendom. Taj naziv mogu imati iako glazbeno miksaju tradicijske udaraljkaške afričke ritmove s funkom, psihodeličnim zvucima i hip-hopom jer je njihov pristup glazbi pankerski, angažiran i socijalno osviješten. Upad u pretprodaji košta 23 eura, a na dan događanja će koštati 28 eura.

Izvor: Društvene mreže

Srijeda, Opatija

Od 27. do 31. kolovoza, dobro poznate lokacije Mala Ljetna pozornica, Villa Antonio i nova festivalska lokacija Lounge Bar Monokini pretvorit će se u čarobni svijet dokumentarnog filma, i to sa stilom - uz puno veselja, smijeha i dobrih filmova, zaključujući još jedno nezaboravno ljeto. Očekuje nas pregršt uzbudljivih naslova koji su briljirali na europskim i regionalnim festivalima, a neki će svoju premijeru doživjeti upravo na ovogodišnjem izdanju LFF-a. U konkurenciji za nagrade 26 filma borit će se za titule najboljeg film, najboljeg regionalnog filma, nagradu publike, te stručne nagrade za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka, kao i prestižnu nagradu kritičara/ke 'Dragan Rubeša'. Raspored i detalje o filmovima provjerite ovdje.

  • +7
Liburnia Film Festival Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Četvrtak, Vukovar

Jedan od najvećih, a sasvim sigurno najvažnijih filmskih festivala u Hrvatskoj ide dalje! Osamnaesti će se vukovarski filmski festival održati u razdoblju od 28. kolovoza do 1. rujna 2024. te time ostaje u svom starom, dobro poznatom i od strane gledatelja poprilično voljenom i prihvaćenom terminu - pred kraj ljeta, točno između završetka godišnjih odmora i početka nove školske godine. Kreativnu i operativnu organizaciju festivala u Vukovaru nastavlja voditi ekipa na čelu s poduzetnikom Darkom Puharićem, koji će ujedno obavljati i funkciju direktora festivala te umjetničkim direktorom Danielom Rafaelićem, uvaženim povjesničarem filma i filmskim kritičarem. Program festivala provjerite ovdje.

  • +27
Svečano otvaranje Vukovar film festivala Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Petak, Nigdjezemska

U legendarnom zadarskom centru za kulturu Nigdjezemska u petak i subotu održat će se 12. 12. Diy Hc-Pank Intermezzo. Nastupit će čak 11 bendova, a oni su, redom pojavljivanja na unutarnjem i vanjskom stejdžu: Lucta, Indikator B, Željezne pilule, Lotti Bigotti, Sarijanata, Subdued, Padkarosda, Dezinformacije, Neven, Nuclear Altar i Ku-Ri-Boh. Svirke će početi u 21 sat, a kao minimalna donacija je predloženo 10 eura.

Izvor: Društvene mreže