nepoznati umjetnik

Iznenadio prolaznike: Banksy u pet dana potpisao čak pet radova u Londonu

10.08.2024 u 10:35

Banksy

Izvor: Profimedia / Autor: Graham Bridgeman-Clarke / Alamy / Alamy / Profimedia

Bionic
Reading

Banksy je ponovno oduševio ljubitelje svoje umjetnosti! Na sebi svojstven način progovorio je o aktualnim problemima, a interpretacija je, kao i uvijek, ostavljena gledateljima

Tajanstveni ulični umjetnik Banksy, čiji radovi često iznenade prolaznike i natjeraju ih na razmišljanje, ponovno je iznenadio svoje obožavatelje i prolaznike u Londonu. Njegovi provokativni radovi na zidovima gradova širom svijeta najčešće kritiziraju društvene norme i politike, a jednako provokativni i misteriozni su i ovi najnoviji murali.

Banksy je dokaz da umjetnost može biti istovremeno ozbiljna i zabavna, a ovaj je put poznati nepoznati umjetnik koristio motiv životinja.

Sve je započelo siluetom koze s kotrljajućim kamenjem. Kozu je smjestio na vrhu uskog zida u blizini Kew Bridgea u Londonu. Zatim su na bočnoj strani jedne kuće u Chelseaju osvanula dva slona koji surlama sežu jedan do drugoga kroz prozore, na Brick Laneu našla su se tri majmuna kako vise preko mosta, a na satelitskoj anteni u Rye Laneu u Peckhamu osvanuo je vuk koji zavija prema nebu. Sve je završilo u petak kada su se na zidu trgovine ribom i krumpirićima u Walthamstowu pojavila dva pelikana.

Neki korisnici društvenih medija počeli su zbirku nazivati ​​serijom 'Londonski zoološki vrt' i razvili su teoriju da bi Banksy mogao uspoređivati ​​nedavne krajnje desničarske pobunjenike sa životinjama.

Drugi tvrde da su slike reakcija na događanja u Gazi, klimatsku krizu i izumiranje životinja, ali i reakcija na nesigurno okruženje društvenih mreža.

Paul Gough, prorektor Sveučilišta za umjetnost u Bournemouthu i autor knjige 'Banksy: The Bristol Legacy' za strane medije je rekao da je prilično neobično za umjetnika da prati niz radova na ovaj način: 'Brzim objavljivanjem slika putem društvenih medija eliminirao je 'whodunnit' dio procesa, koji inače opsjeda globalne medije. Banksy je često koristio životinje kako bi prenio hitne poruke o ekološkim problemima, prijetnjama staništu i utjecaju klimatskih promjena. Ali oni su također moćne metafore za stanje globalne politike i problematični svijet koji smo stvorili. Domaće životinje – krave, svinje i ovce – uvijek su pojačane manje slatkim zvijerima – čimpanzama, štakorima – koje nose jetke plakate s dojmom razigrane siledžije.'