MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Kako riješiti rastuću piratizaciju audiovizualnih djela i sve češće kršenje autorskih prava

28.10.2024 u 18:33

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek s državnim tajnikom Krešimirom Partlom i suradnicima održala je inicijalni sastanak o rastućoj piratizaciji audiovizualnih djela i sve učestalijem kršenju autorskih prava na audiovizualne sadržaje

Na sastanku je zaključeno kako je nužno osnažiti i modernizirati Koordinacijsko tijelo za provedbu prava intelektualnog vlasništva, koje je utemeljeno još 2010., te utvrditi ulogu Ministarstva kulture i medija, Agencije za elektroničke medije, HAKOM-a i CARNET-a u tom tijelu.

Također, zaključeno je kako će se poduzeti konkretni koraci s ciljem rješavanja rastuće piratizacije poput jačanja zakonske regulative i njezine prilagodbe novim tehnologijama, zatim edukacije, promotivne kampanje te međunarodne suradnje radi učinkovite borbe protiv prekogranične nelegalne aktivnosti.

Na inicijativu Zajednice kreativne i kulturne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ministarstvo kulture i medija, kao nadležno tijelo za zaštitu i promociju audiovizualnih djela, nadležno za elektroničke medije i nadležno za Zakon o autorskim i srodnim pravima sazvalo je sastanak na kojem su sudjelovali svi relevantni dionici vezani uz temu kršenja autorskih prava, predstavnici nadležnih ministarstava, agencija, zavoda i telekomunikacijskih operatera i Hrvatske gospodarske komore, s ciljem dogovora o poduzimanju djelotvornih i primjerenih mjera protiv aktivnosti kojima se povređuju prava intelektualnog vlasništva u internetskom i izvanmrežnom okruženju, kao i pokretanja kampanje za osvještavanje građana o nelegalnom postupanju.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je nužnost zajedničkog djelovanja zainteresiranih dionika s ciljem suzbijanja piratizacije te među ostalim, predložila i uključivanje ove teme u programe medijske pismenosti, odnosno edukacije u redovitoj nastavi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, objavljeno je na stranici Ministarstva kulture i medija.