FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Milo Rau u zagrebačkom KUC Travno postavlja hit predstavu Medejina djeca

24.09.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Nakon što je predstava 'F**k me' Marine Otero oduševila i publiku i kritiku, na redu je i druga od četiri predstave ovogodišnjeg izdanja Festivala svjetskog kazališta. U KUC Travno 28. rujna očekuje nas predstava 'Medejina djeca' Mila Raua, najpoznatijeg predstavnika dokumentarističkog teatra.

Osam godina nakon prve predstave s djecom 'Pet lakih komada' koja je prikazana na Festivalu svjetskog kazališta, Rau ponovno daje glavne uloge mladim glumcima. Nakon što su u ranijoj predstavi secirali najpoznatiji belgijski slučaj pedofilije, u Medejinoj djeci seciraju jednu od najpoznatijih grčkih tragedija o majci koja ubija svoju djecu iz osvete.

Stvarni kazneni slučaj je polazišna točka, a Rau povezuje jedan od najpotresnijih antičkih mitova s istinitim događajima iz crne kronike'. Milo Rau je izjavio: 'Sretan sam da ću u Zagrebu prikazati Medejinu djecu. Mješavina je to mita o Medeji i stvarnog slučaja majke koja ubija svoje petero djece. Ono što je zanimljivo je da su na sceni isključivo djeca. Festival svjetskog kazališta za mene je vrlo poseban, i mislim da je to savršena platforma za prikazati ovu predstavu.'

Jedan od najzapaženijih i najbriljantnijih radova u slovenskom teatru, predstava 'Solo' hvaljene slovenske redateljice Nine Rajić Kranjac, očekuje nas 1. listopada u GDK Gavella, a posljednja predstava ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, 4. listopada. Veliki nizozemski redatelj Johan Simons prvi put će se predstaviti hrvatskoj publici i to s autorskim čitanjem Macbetha koji je u njegovoj viziji okrutna komedija s elementima kabarea.

Ne propustite priliku saznati što se događa u europskom i svjetskom kazališnom prostoru i pogledati predstave koje nam nakon što su osvojile svjetske pozornice i pobrale brojne nagrade, stižu u Zagreb.