'ETIČNI PATRIOT'

Redatelju i profesoru Rajku Grliću počasni doktorat

24.09.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Uglednom redatelju, scenaristu i profesoru umjetnosti Rajku Grliću u utorak je dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci

Kako je ustvrdila rektorica Sveučilišta u Rijeci i promotor dodjele počasnog doktorata, Rajko Grlić je svoj ogromni talent i integritet stavio u službu odvažne borbe za najviše umjetničke i moralne standarde. 'Ponosna sam da smo prepoznali akademsku dužnost valoriziranja jedne jedinstvene karijere, jedinstvene osobnosti, jedinstvenog posve autentičnog etičnog patriota', istaknula je rektorica.

Ona je i predložila da se Grliću dodijeli ova titula, a Senat Sveučilišta donio je odluku o dodjeli u siječnju ove godine. Precizirajući značenje termina etični patriot, Prijić Samaržija rekla je da je to osoba čiji stav o važnosti i dobrobiti svoje zemlje nije u suprotnosti s univerzalnim moralnim vrijednostima, da je to vrlina u kojoj se dobrobit vlastite zemlje stavlja u vezu s onim ispravnim i dobrim, a koji se nastoji promicati. 'Nije etičan onaj koji slavi dobro, ali opravdava zlo ako je učinjeno od vlastite države. Pojam etičnog patriota je važan kako bi se naglasila razlika od nacionalizma, koji se lažno predstavlja kao patriotizam', rekla je rektorica.

Ustvrdila je da je Grlić ne samo osoba s ogromnom strašću i talentom za filmsku umjetnost, edukaciju ili pričanje priča, nego primarno etični patriot. On više od od 50 godina snima sjajne filmova koji čine zemlju koju predstavlja umjetnički prepoznatljivom, više od 30 godina je eminentni profesora u SAD, a unatoč tome se stalno vraća u svoju zemlju i pokreće škole, festivale i majstorske radionice koji kultiviraju najviše umjetničke standarde, zaključila je Snježana Prijić Samaržija.

Rajko Grlić je u zahvali na dodjeli titule, ocijenio da se Sveučilište u Rijeci izdiže iznad osrednjosti hrvatskih sveučilišta, pri čemu se u dodvoravanju politici zaboravlja na nužnost autonomije i slobode sveučilišta. 'Osjećam ponos što sam bio maleni dio svijeta filma', rekao je i ustvrdio da film kakav je bio polagano nestaje. Za film su nužna kina, jer se inače ostaje uskraćen za kolektivno gledanje, naveo je.

Istaknuo je važnost postojanja kinoteke, kao središnje institucije za čuvanje, restauraciju i prikazivanje vrijednih starijih filmova. Ona se treba baviti izdavaštvom i pedagogijom, brinuti se da film ne padne u zaborav, rekao je, zaključujući da Hrvatskoj nedostaje takva institucija.

Povodom dodjele počasnog doktorata, u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Art-kina, u Rijeci traju Dani Rajka Grlića. U Art-kinu je u srijedu na programu hrvatska premijera njegova posljednjeg filma 'Svemu dođe kraj'.