PLESOM PROTIV MINA

Montažstroj poziva na javnu tribinu o ubojitoj ostavštini rata

30.01.2013 u 10:33

Bionic
Reading

U prostorima Tribine grada Zagreba (Kaptol 27) skupina Montažstroj 2. veljače organizira javnu tribinu kojom će javnosti predstaviti svoj novi projekt 'Protunapad', njegove protagoniste te otvoriti niz tema vezanih uz minsku situaciju u Hrvatskoj

Montažstrojev novi projekt 'Protunapad' bavi se ostavštinom ratnih razaranja od kojih i danas stradaju nevini. Osim ekološkog zagađenja, gospodarske blokade zagađenog teritorija te potrebe ekonomskih izdvajanja za razminiranje, minska opasnost je problem i zbog ograničavanja ljudskih prava na slobodu kretanja i na osobnu sigurnost.

'Protunapad' je započeo je ovotjednom edukativno-kreativnom radionicom za dvadesetak odabranih plesača. Oni će do kraja tjedna kroz interakciju s pirotehničarima, stradalnicima minskih incidenata, teorijskim stručnjacima te predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje otkriti sve specifičnosti minskog problema u Hrvatskoj. 

U konačnici će biti odabrano najodvažnijih sedam plesača koji će se tijekom 2013. i 2014. godine uputiti na turneju po razminiranim teritorijima u Hrvatskoj kako bi na njima svojim plesom zagovarali pravo na slobodu kretanja, ali i testirali njihovu sigurnost što će rezultirati dokumentarno-igranim filmom.

Javna tribina početak je Montažstrojeva javnog razmatranja ovog problema, a na njoj će se predstaviti plesači koji će kroz ovotjednu radionicu odlučiti mogu li pomiriti svoje strahove i dileme te želju za plesom i aktivistički angažman kako bi nastavili rad na projektu.

Uz plesače, gosti tribine bit će pirotehničari i žrtve mina, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, teoretičari i drugi stručnjaci koji će svim sudionicima tribine približiti minski problem Hrvatske.