VIŠE OD 100 PRIJAVLJENIH

Na Međunarodnom natjecanju najboljom proglašena 15-godišnja violončelistica Ziyang Zhao

23.09.2024 u 18:14

Bionic
Reading

Svečanom završnicom i proglašenjem pobjednika zaključeno je 8. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro. Više od 100 mladih violončelista iz cijelog svijeta prijavilo se za ovo prestižno natjecanje, a prvo mjesto osvojila je petnaestogodišnja Ziyang Zhao iz Kine.

Zagreb je od 14. do 20. rujna bio središte svjetske violončelističke scene kao domaćin 8. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro. Prestižno Janigro natjecanja, koje nosi ime po jednom od najvećih europskih glazbenika našeg doba, održava se svake četiri godine u Zagrebu te privlači brojne talentirane violončeliste iz Hrvatske i svijeta.

Svečano otvaranje osmog izdanja natjecanja održalo se 14. rujna u KD Vatroslava Lisinskog, uz otvaranje izložbe Valter Dešpalj: Čista radost“, muzikologinje Ane Vidić, koja će biti postavljena u predvorju Dvorane do prosinca ove godine. Predstavljeni su članovi žirija natjecanja, u kojem su sjedili renomirani glazbenici: Thomas Demenga iz Švicarske u ulozi predsjednika, Hans Jørgen Jensen iz Danske i SAD-a, Martti Rousi iz Finske, Nikola Ružević iz Hrvatske te Meehae Ryo iz Južne Koreje.

Otvaranje je pratio i koncert na kojem je nastupio Ansambl violončela Antonio Janigro, predvođen našom istaknutom violončelisticom Monikom Leskovar, te Ansambl 100 violončela. Dva su ansambla priredila pravi violončelistički spektakl u Lisinskom, a publika je uživala u vrhunskom gudačkom koncertu.

Između više od 100 prijavljenih kandidata, žiri je u prvom krugu natjecanja odabrao 25 natjecatelja koji su pozvani u drugi krug, koji je trajao od 15. do 17. rujna u Glazbenom učilištu Elly Bašić. U drugom krugu, natjecatelji su nastupili uživo uz pratnju korepetitora, a šestero najboljih izborilo je plasman u finale, koje se održalo 19. i 20. rujna u Lisinskom. Finalisti Caterina Isaia (Italija), Nagyeom Jang (Južna Koreja), Jeri Lee (Južna Koreja), Ari Peraza-Webb (SAD), Till Schuler (Njemačka) i Ziyang Zhao (Kina) imali su čast nastupiti uz Zagrebačku filharmoniju pod dirigentskim vodstvom njihovog šefa-dirigenta mo. Dawida Runtza. Oba koncerta, kao i sva natjecateljska događanja, bila su otvorena za javnost te je zagrebačka publika imala priliku uživati u vrhunskom muziciranju talentiranih finalista s tri različita kontinenta.

Nakon nastupa svih finalista, slijedilo je proglašenje pobjednika natjecanja, a prvo mjesto osvojila je petnaestogodišnja Ziyang Zhao iz Kine. Na drugom se mjestu našao Ari Peraza-Webb iz SAD-a, a treće je mjesto pripalo Tillu Schulleru iz Njemačke.

Organizatori i partneri natjecanja osigurali su bogate nagrade za prva tri finalista. Zhao je osvojila novčanu nagradu od 10.000 EUR, nagradu obitelji Janigro od 1.000 USD, te niz koncerata s prestižnim orkestrima i ansamblima, uključujući Simfonijski orkestar HRT-a, Riječku filharmoniju, Zagrebačke soliste i Zadarski komorni orkestar. Pored toga, petnaestogodišnja pobjednica osvojila je i koncert na festivalu Samoborska glazbena jesen, koncert na festivalu Večeri na Griču te koncert u sezoni Hrvatskog doma Split.

Peraza-Webb je za drugo mjesto osvojio koncert sa Simfonijskim orkestrom Savaria i koncert s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. A Schuleru je pripao koncert sa Zagrebačkom filharmonijom, koncert s Hrvatskim komornim orkestrom, koncert s Varaždinskim komornim orkestrom te koncert sa Zagrebačkim kvartetom u ciklusu Glazbena Rijeka UO Cristoforium. Pored toga, tvrtka Thomastik osigurala je poklone svim finalistima i natjecateljima drugog kruga.