'ŠOA' CLAUDEA LANZMANNA

Najvažniji film o holokaustu snimao se više od 10 godina i traje 9 i pol sati. HRT ga prikazuje 25. siječnja

21.01.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Hrvatska radio televizija u subotu, 25. siječnja, od 14:30 u 'Posebnim dodacima' na Trećem programu prikazuje dokumentarni film francuskog sineasta Claudea Lanzmanna 'Šoa' povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, kada se s posebnim pijetetom odaje počast žrtvama nacističkog režima

Dokumentarni film o nacističkim logorima u Poljskoj Claude Lanzmann snimao je više od 10 godina, prikupivši 350 sati materijala, intervjua s preživjelim logorašima, običnim ljudima koji su živjeli u blizini logora te bivšim nacistima.

Svoj epski film, koji mnogi smatraju najvažnijim o holokaustu, finalizirao je 1985. a konačna verzija traje devet i pol sati bez ijedne minute arhivskog materijala. Sastavljena je samo od bolnih svjedočanstava o logorima Treblinka, Auschwitz-Birkenau, Chełmnoo i Varšavskom getu.

'Šoa', što na hebrejskom znači užas, premijerno je prikazan u Parizu 1985., a autor je za njega dobio niz nagrada, dvije nagrade Flaherty - BAFTA 1987.; nagrade Caligari, FIPRESCI i OCIC - Međunarodni filmski festival u Berlinu, 1986.; Cesar 1986.; specijalnu nagradu Udruženja filmskih kritičara u Los Angelesu 1985.; nagradu Udruženja filmskih kritičara u Bostonu 1986. i dr.

U emisiji 'Posebni dodaci', koja će se emitirati prije i poslije filma o povijesnim, sociološkim i filmskim aspektima 'Šoe' govorit će povjesničar Tvrtko Jakovina, novinarka i književnica Jasminka Domaš te filmski kritičari Silvestar Mileta i Dragan Jurak, najavljuje HRT.

Dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja podsjetnik je na taj datum 1945. kad je Crvena armija oslobodila tisuće zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.