akademija objavila

Južnokorejska spisateljica Han Kang osvojila Nobela za književnost

10.10.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Južnokorejska spisateljica Han Kang osvojila je Nobelovu nagradu za književnost, objavila je Švedska kraljevska akademija u četvrtak

Švedska akademija ovo priznanje dodjeljuje od 1901., a do sada je dodijeljena 116 puta, uz to da je u pojedinim godinama nagrađeno više laureata, pa broj dobitnika trenutačno iznosi 120. Uz veliki ugled, književnica će dobiti i novčanu nagradu od 11 milijuna kruna (oko 967 tisuća eura).

Dobitnica Nobela je južnokorejska spisateljica Han Kang. Tajnik Nobelovog društva objavio je kako ju je upravo nazvao dok je večerala sa sinom i bila je pomalo iznenađena. Nagrađena je, kako se ističe u obrazloženju, zbog 'intenzivne poetske proze koja se suočava s povijesnim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života'.

Han Kang rođena je 1970. u južnokorejskom gradu Gwangjuu prije nego što se, u dobi od devet godina, s obitelji preselila u Seul. Njezin je otac bio poznati romanopisac. Uz pisanje, posvetila se i umjetnosti i glazbi, što se odražava kroz cjelokupno njeno književno stvaralaštvo.

Međunarodna karijera Han Kang eksplodirala je romanom Vegetarijanka iz 2015., za koju je osvojila nagradu Man Booker. Napisana u tri dijela, knjiga prikazuje nasilne posljedice koje nastaju kada se njezina protagonistica Yeong-hye odbije pokoriti normama unosa hrane. Njezina odluka da ne jede meso nailazi na različite reakcije, te je dovodi do psihičke bolesti i otuđenja od obitelji.

Han Kang Izvor: Profimedia / Autor: Leon NEAL / AFP / Profimedia

Njezino ponašanje nasilno odbacuju i suprug i autoritarni otac, a erotski i estetski je iskorištava njezin šogor, video umjetnik koji postaje opsjednut njezinim pasivnim tijelom. Na kraju je predana u psihijatrijsku kliniku, gdje je njezina sestra pokušava spasiti i vratiti u 'normalan' život. Međutim, Yeong-hye tone sve dublje u stanje nalik psihozi izraženo kroz "plameno drveće", simbol biljnog carstva koje je jednako primamljivo koliko i opasno.

'Han Kang se u svom opusu suočava s povijesnim traumama i nevidljivim skupovima pravila te u svakom od svojih radova razotkriva krhkost ljudskog života. Ima jedinstvenu svijest o povezanosti tijela i duše, živih i mrtvih, au svom poetskom i eksperimentalnom stilu postala je inovator u suvremenoj prozi', zaključuje u svom obrazloženju Andreas Olsson, predsjednik Švedske kraljevske akademije.

Popratni tekst izdavača Hena.com uz hrvatsko izdanje romana Vegetarijanka

Sve što znamo o Yeong-hye, glavnoj junakinji ovog romana, dolazi iz usta njezina supruga, šogora i sestre. Iz njihovih vizura doznajemo da je riječ o sasvim prosječnoj, čak i dosadno apatičnoj figuri čiji život ni na koji način ne pobuđuje zanimanje, sve do pojave grotesknih učestalih košmara koji je iz temelja mijenjaju. Ponukana snovima, Yeong-hye prestaje jesti meso pokrećući lavinu zgražanja i otpora svoje obitelji i okoline, koja kulminira njezinom težnjom za preobrazbom u biljku. Niz događaja koji će uslijediti i zauvijek promijeniti njihove živote oslikava sve dublju psihičku i fizičku metamorfozu čiji krajnji cilj titra na međi samouništenja i samospasenja.

Težnja za napuštanjem vlastita tijela stara je koliko i čovječanstvo samo, ali rijetko ovako inteligentno tematizirana u suvremenoj prozi. Autorica se latila ovog zahtjevnog zadatka istražujući različite oblike rubnog ponašanja, posebice nasilja i seksa koji su dominantno prisutni kao motiv, i za Han gotovo jednoznačni. Nasilje je secirano u svim svojim oblicima, bilo kao tankoćutna psihička submisivnost, bilo kao krvoločni izljevi bijesa. Ova tročinka maestralno prodire u najzakučastije slojeve ljudske duše i otvara polemike karakteristične ne samo za korejsko već i moderno zapadnjačko društvo. Ne čudi stoga da je engleski prijevod Vegetarijanke šokirao i oduševio svjetsku književnu kritiku i čitatelje, ali i uzrokovao brojne kontroverze zbog niza mogućih interpretacija"

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nobel Prize