Grand Prix u bruxellesu

Nova nagrada filmu 'Murina' redateljice Antonete Alamat Kusijanović

13.12.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Uz Grand Prix, film je na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu osvojio i posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa

Film 'Murina', dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović osvojio je glavnu nagradu Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed, posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa, izvijestio je u ponedjeljak HAVC.

'Grand Prix ide očaravajućem prvijencu koji gledatelja 'uvuče' u uzbudljivu i napetu priču o ženskoj emancipaciji', objasnio je žiri 21. Cinemameda, koji se ove godine održao u hibridnom obliku od 2. do 11. prosinca.

Film se na Festivalu u Bruxellesu prikazivao se u glavnom natjecateljskom programu, s još samo sedam naslova.

Uz Grand Prix, film je osvojio i posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa, koju dijeli s još jednim debitantskim dugometražnim uratkom 'Košnica' kosovske redateljice Blerte Basholli.

Na Cinemamedu se u programu Panorama prikazivala i hrvatska manjinska koprodukcija 'Nebesa' redatelja Srđana Dragojevića, koja se u hrvatskim kinima možete pogledati od 23. prosinca.

Zlatnom kamerom u Cannesu nagrađena 'Murina' posljednjih mjeseci prikazana je na cijelom nizu velikih međunarodnih festivala, među kojima je i nedavno završeni 31. Filmski festival međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju, na kojem je film osvojio nagradu Marcin žirija mladih.

  • +9
Prizori iz filma 'Murina' Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIO TOPIC, promotivne fotografije

Uz to, Murina se nedavno predstavila i berlinskoj publici na međunarodnom festivalu 'Oko svijeta u 14 filmova', a trenutno se prikazuje i na Festivalu europskog filma Les Arcs u francuskom skijaškom resortu u Alpama. Krajem siječnja slijedi mu australska premijera u sklopu službenog programa festivala u Perthu.

Film je nedavno obišao i festivale u SAD-u (Hamptons u New Yorku, Fort Lauderdale na Floridi), Brazilu (São Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju) te Meksiku (Los Cabos).

Producenti 'Murine' su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Tijekom 2019. sniman je na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN), za koju se može glasati na službenim stranicama te mreže, na OVOJ POVEZNICI.