čista i zdrava hrana

Osvojite knjigu 'Što jedeš? Mitovi, istine i stvarnost na tanjuru'

05.07.2024 u 12:30

Bionic
Reading

Naša svakodnevica uvelike se vrti oko hrane. Svaki dan postavljamo pitanja poput 'Što ćemo večerati?' ili 'Što je za ručak?'. Baš zato što je hrana toliko elementarna za naše postojanje, rijetko o njoj promišljamo na dublji način. Najčešće hranu nabavljamo kao krajnji proizvod, a da se rijetko pitamo tko ju je uzgojio, na koji način, koliko je putovala do polica trgovina i koliko je zapravo ono što jedemo kvalitetno

Potraga za ovim odgovorima filozofkinju iz Rijeke odvela je ravno u vrt. Spojivši ljubav prema spoznajnoj teoriji i ljubav prema zdravoj hrani i vrtlarenju, dr. sc. Ana Smokrović krenula je istraživati – teorijski i praktično - uzgoj hrane, ali i mitove, istine, naša uvjerenja o hrani te što ili tko ih oblikuje. Ruku duboko u zemlji sadeći povrće, istovremeno je pisala doktorsku disertaciju iz koje je niknula knjiga 'Što jedeš? Mitovi, istine i stvarnost na tanjuru'.

U knjizi ćete pronaći opis i objašnjenje mitova koji se često vezuju za proizvodnju hrane; razlike između industrijskog i organskog načina uzgoja te pojmova - domaće, špricano, bio, organski, ekološki, povrće iz plastenika; načina na koji stvaramo prehrambene navike, koju ulogu u tome imaju trendovi, mediji i društvene mreže, zašto industrijski uzgojena hrana ugrožava prirodu i naše zdravlje te kako kultura nameće 'idealno' tijelo i time utječe na naš odabir hrane.

'Na tržnici često čujem da imam 'dobru robu' ili me pitaju imam li puno 'robe' danas. Ta riječ 'roba' mi uvijek žulja uho i odzvanja u glavi jer nemam 'robu' – imam povrće, imam hranu. Smatram da hrana ne bi trebala biti instrumentalizirana, ona nije puka stvar ili objekt razmjene. Hrana nije i ne bi smjela biti u istoj kategoriji kao mobitel, majica, sat ili sjajilo za usne. Ona je temelj našeg tijela, cijelog bića i zdravlja i kao takva bi trebala imati poseban status i specifičnu vrijednost.', piše u knjizi Ana Smokrović.

Iako je ova knjiga nastala na temelju Anine doktorske disertacije, nemojte očekivati suhoparnu znanstvenu analizu. Knjiga pršti životom, optimizmom i nadom, meditativnim opisima njezinog vrta, a duboki uvidi, filozofska razmatranja i cjelovite analize pomoći će vam da se dobro pozicionirate u suvremenom prehrambenom kaosu. I ponovno se zaljubite u ono što u sebi nosi život – u čistu i zdravu hranu koja nastaje u poštivanju i u ljubavi s prirodom.

O autorici

Dr.sc. Ana Smokrović, filozofkinja je i vrtlarica. Doktorirala je na temi filozofije hrane disertacijom u kojoj se bavi razumijevanjem složenosti proizvodnje i konzumacije hrane u suvremenom društvu. Uzgaja i prodaje vlastito povrće uzgojeno po organskim principima te se bavi i edukacijama na temu održivog i organskog uzgoja hrane. Često surađuje s knjižnicama, fakultetima, muzejima, institutima, školama, vrtićima te udrugama. U svom radu spaja teoriju i praksu te je zanimaju promjene na lokalnoj razini zajednice i usvajanje održivih praksi življenja.

Čitateljima tportala darujemo tri knjige 'Što jedeš? Mitovi, istine i stvarnost na tanjuru', a dobitnici će biti objavljeni u petak, 12. srpnja.

Za sudjelovanje u nagradnom natječaju klikni na gumb ispod!

klikni ako se usudiš