HALUCINOGENO ISKUSTVO

Pogledajte crtić o prvom tripu na LSD-u

23.01.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Animirani film talijanskih autora Lorenza Veracinija, Nandinija Nambiara i Marca Avoletta 'The Bicycle Trip' prikazuje prvi trip na LSD-u, koji je doživio švicarski kemičar Albert Hoffmann 1943., kada je slučajno apsorbirao nekoliko kapi čarobnog i halucinogenog dietilamida lizerginske kiseline

Nakon prvog kratkotrajnog iskustva s LSD-om, Albert Hoffmann odlučio se na prvi pravi trip te je namjerno uzeo 250 mikrograma i na biciklu se zaputio po Baselu. Riječ je o prvom halucinogenom tripu suvremene povijesti, iskustvu koje će kasnije doživjeti stotine tisuća ljudi. Hoffman je izumio LSD, iznimno popularan opijat, naročito šezdesetih godina, kada su dugi tripovi i halucinacije bila obavezni ritual hipi pokreta.

Talijanski animatori Verancini, Nambiar i Avoletta u svom šarmantnom filmu podsjetili su na prvi Hoffmannov trip, s velikom vizualnom čarolijom, ali i humorom, primjerice u sceni u kojoj se kemičar zabija biciklom u ogradu.


Inače, Hoffmann je do kraja života ostao uvjeren u ljekovita svojstva LSD-a, koji je opisivao kao 'lijek za dušu' te je smatrao da se njime mogu liječiti psihičke tegobe. Četverominutni 'Biciklistički trip' podsjeća i na dobre i na loše strane ovog halucinogenog opijata, koji je obilježio najzabavnije razdoblje dvadesetog stoljeća.