u petak 4. lipnja

Premijerno Balet Preljocaj na pozornici ispred kazališta u sklopu Festivala ljetne večeri HNK u Zagrebu

01.06.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u koprodukciji s Francuskim institutom i Baletom Preljocaj, uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba osmislio je izniman baletni program. Ovaj plesni projekt označit će posebno izdanje Neočekivanog rendez-vousa Francuskog instituta u Hrvatskoj povodom njegove stote obljetnice

Prvi nastup održat će se u petak 4. lipnja u 18 sati na pozornici ispred kazališta. Nastupit će G.U.I.D. - GROUPE URBAIN D’INTERVENTION DANSÉE / URBANA GRUPA PLESNE INTERVENCIJE s ulomcima iz koreografija Angelina Preljocaja, stoji u priopćenju.

Plesači odabrani za ovaj projekt, iznimni su poznavatelji Preljocajevih koreografskih metoda i sjajno interpretiraju ne samo djela ovog koreografa, nego i njegovu težnju da se približi publici. Ulomci djela otkrivaju glavnu karakteristiku Preljocajeva stila i njegovo zahtjevno koreografsko pismo, jasnoću i formalnu inventivnost njegovih koreografija koje su uvijek napravljene u želji da ples bude ponuđen svima.

Plesači pozvani u sklopu međunarodne suradnje s Francuskim institutom u Hrvatskoj i HNK-om u Zagrebu su Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson. Plešu i Angela Alcantara, Alice Comelli, Solène Hérault, Bastien Gache, Alfredo Gottardi, Baptiste Martinez.

Naime, od 19. travnja do 29. svibnja, dvoje plesača zagrebačkog HNK-a, Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson, proveli su na rezidencijalnom boravku u Pavillon Noir – Nacionalnom koreografskom centru u Aix-en-Provenceu u Francuskoj, pridružujući se tako šestorici plesača iz Baleta Preljocaj i zajedno formirajući GUID (Urbanu grupu plesne intervencije) s namjerom da idu ususret publici kako bi u vanjskim javnim prostorima predstavili ulomke iz repertoara djela koreografa Angelina Preljocaja. Nakon nekoliko nastupa u Francuskoj od 17. do 29. svibnja, osam plesača boravit će i u Hrvatskoj od 3. do 8. lipnja kako bi zajedno plesali i predstavili ovaj projekt hrvatskoj publici.

Na programu su nastupi u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske ispred zagrebačkog HNK u okviru Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu, na Europskom trgu, u parku Maksimir za europske dane u okviru projekta Rendez-vous aux jardins, u školama, kao i jedan dan susreta sa stanovnicima Petrinje i Siska.

Suradnja s Baletom Preljocaj i zagrebačkim HNK započela je 2014. godine baletom Les Nuits te se nastavila premijernom izvedbom dviju koreografija 2019. godine Angelina Preljocaja, Annonciation i La Stravaganza.