u 80. godini

Preminuo je Luko Paljetak, legendarni umjetnik, književnik i pjesnik

12.05.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Nakon borbe s teškom bolešću u 80. godini života preminuo je Luko Paljetak, dubrovački pjesnik, književnik, svestrani umjetnik, prevoditelj i akademik

Luko Paljetak bio je hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Rodio se i odrastao u Dubrovniku, gdje je radio do posljednjih dana svog života, a njegove 'Miševi i mačke naglavačke' obožavale su generacije.

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i brojne druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze namijenjene djeci. A napisao je i veliki broj radio-drama namijenjenih odrasloj publici.

Rođen 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku gdje je završio Učiteljsku školu, Luko Paljetak je na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je 1968. kroatistiku i anglistiku. U Zagrebu je 1992. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radom o književnom djelu Ante Cettinea. Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i bio jedan od urednika Zadarske revije. Bio je redovni član HAZU i dopisni član SAZU-a, Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, član dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, Društva dubrovačkih pisaca.

  • +7
Luko Paljetak Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

S više od 150 kjnige Luko Paljetak je jedan od najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika: objavio je četrdesetak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu, desetak grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu.

Jedan od njegovih najpoznatijih dramskih komada je onaj naslova 'Poslije Hamleta' koji je prvi je put objavljen 1997. Napisan po opsadi Dubrovnika odnosno početkom Domovinskoga rata, kad je bio i prikazan u gradu Dubrovniku. Njegovi dramski tekstovi, poput farsi i drame Orfeuridika, obiluju intertekstualnim i multikulturalnim sastavnicama te aluzijama i citatima vezanima uz klasična književna djela iz svjetske literature, ali i književnost novijega datuma.

Živio je i radio, pisao, uređivao, prevodio na Gorici zajedno sa svojom suprugom, prevoditeljicom, lektoricom, urednicom Anamarijom Anuškom Paljetak koja je preminula 17. svibnja 2019., a kojoj je, između ostalog, posvetio zbirku 'Ptice koje se prerano svuku'.

Prošle godine Luko Paljetak je proslavio 80. rođendan i ujedno 50. obljetnicu svoje zbirke šaljivih i humorističnih pjesama 'Miševi i mačke naglavačke' te mu je to ujedno bio i posljednji javni nastup. Tom je prigodom predstavio zbirku poezije 'Reciklirane pjesme' pisaca, s ove je godine na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama, trebao predstaviti slikovnicu o Luki Sorkočeviću uz 290. obljetnicu rođenja dubrovačkog skladatelja, a u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.