odlukom ministrice

Sara Lustig imenovana vršiteljicom dužnosti ravnateljice Spomen-područja Jasenovac

02.09.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek imenovala je vršiteljicom dužnosti ravnateljice Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Saru Lustig, voditeljicu hrvatskoga izaslanstva pri Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust (IHRA), objavilo je Ministarstvo

Sara Lustig voditeljica je hrvatskoga izaslanstva pri Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust (IHRA) i posebna savjetnica predsjednika Vlade Republike Hrvatske za pitanja Holokausta i suzbijanje antisemitizma.

Završila je studij engleskog jezika i psihologije, studij izdavaštva i intelektualnog vlasništva kao i studij ustavnog i međunarodnog humanitarnog prava te stekla praktično procesno iskustvo kao članica tima za obranu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Rad u državnoj službi i diplomaciji Republike Hrvatske započela je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, potom u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nakon rada u Uredu Vijeća nacionalne sigurnosti, imenovana je i posebnom savjetnicom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Nakon što je dosadašnji ravnatelj JUSP Jasenovac zatražio razrješenje, ministrica Obuljen Koržinek je s datumom stupanja na dužnost 9. rujna imenovala vršiteljicom dužnosti ravnatelja Saru Lustig koja je međunarodno priznata stručnjakinja u suzbijanju globalnog antisemitizma i promicanju kulture sjećanja, a u tom području ostavila je prepoznatljiv trag obnašajući dužnost supredsjedateljice Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust u razdoblju hrvatskog predsjedanja.

Njezine temeljne zadaće u idućem razdoblju bit će analizirati i unaprijediti rad Ustanove, nastaviti povećavati broj posjetitelja, osobito mladih, implementirati suvremene komemorativne prakse te jačati suradnju sa sličnim memorijalnim centrima i muzejima diljem svijeta. Nadalje, nužno je provesti sve pripremne aktivnosti u okviru djelovanja JUSP Jasenovac radi obilježavanja 80. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora.

'Imenovanjem gospođe Lustig dajemo snažan poticaj razvijanju politika kulture sjećanja i provedbi dugoročnih ciljeva koje je zacrtalo hrvatsko predsjedanje IHRA-om. U okolnostima kada je broj preživjelih stradalnika Drugoga svjetskog rata sve manji, suočavanje s najmračnijim stranicama europske povijesti te skrb o budućnosti sjećanja i svijesti posebno su važni, osobito radi prenošenja povijesne istine budućim naraštajima', navodi Ministarstvo kulture i medija.