KULTURNI ROŠTILJ

Šibenik je na vrhuncu koncertne sezone. Zašto je karta za Air toliko skupa? Pitali smo Goranu Barišić Bačelić

Bionic
Reading

Ovotjedno izdanje rubrike Kulturni roštilj donosi razgovor s Goranom Barišić Bačelić, ravnateljicom ustanove Tvrđava kulture Šibenik, koja u tjednu pred nama doživljava vrhunac svog bogatog ljetnog programa. Popričali smo o koncertima koji nas na Tvrđavi sv. Mihovila čekaju ovaj tjedan, među kojima nastup francuskih elektroničara Air izaziva i određene kontroverze

Cjelokupna kulturna javnost slaže se da je posao koji ekipa iz Tvrđave kulture Šibenik odrađuje na etabliranju vjerojatno najuspješnijeg projekta urbane kulture na Jadranu iznimno kvalitetan. Za taj posao dobili su niz domaćih i međunarodnih priznanja, pa ih je i tportal nominirao za nagradu Vizionar godine u kategoriji Kultura.

Ipak, nedugo nakon najave ključnog koncerta sezone – nastupa francuskih elektroničkih inovatora Air – svi su ostali nemalo iznenađeni iznimno visokom cijenom ulaznice od 130 eura. Pogotovo obzirom na to da karta za isti taj Air u Beču ili Italiji stoji i do tri puta manje.

U kratkom razgovoru s Goranom Barišić Bačelić, ravnateljicom ove kulturne ustanove, iz prve ruke smo pokušali doznati odgovor na ovo pitanje. Barišić Bačelić nam otkriva i što nas sve čeka u udarnom tjednu sezone na Tvrđavi sv. Mihovila, ali i drugim šibenskim tvrđavama.

  • +5
Gorana Barišić Bačelić Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pred vama su udarni dani ljetne koncertne sezone. Tko sve dolazi na tvrđave sv. Mihovila i Barone?

Prilično smo odmakli u 11. koncertnu sezonu, a početak kolovoza zaista je udaran. Od koncerata u organizaciji Tvrđave kulture tu su Kruder & Dorfmeister na turneji kojom obilježavaju 30 godina karijere, a samo dan poslije, u nedjelju 4. kolovoza je koncert sezone – Air Play Moon Safari – i ne možemo dovoljno naglasiti koliko smo sretni što smo ih uspjeli dovesti u Šibenik. Potom imamo dan pauze pa nam u utorak 6. kolovoza na Ljetnom Yammatovom fueled by Cockta nastupa glazbena ikona već dobro poznata publici u Šibeniku - Róisín Murphy. Slijedi nam nastup danskog producenta Trentemøllera i njegovog benda 14. kolovoza. Uz to, na Tvrđavi sv. Mihovila imamo niz suorganizacija u kolovozu; koncerte portugalske fado umjetnice Marize, gitarskog virtuoza Tommyja Emmanuela, The Editorsa i niza drugih.

  • +10
Koncerti na Tvrđavi sv. Mihovila - ljeto 2024. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tvrđava kulture Šibenik

Paralelno ide program na Tvrđavi Barone, gdje na Barone Jazz Festivalu od lipnja do rujna predstavljamo talentirane i afirmirane domaće i strane izvođače repertoara baziranog na jazzu. Tako nam u kolovozu dolaze Zoran Majstorović, Jerko Jurin, Lela Kaplowitz, Branimir Gazdik i Sandra Halužan. Svi oni stižu u pratnji vrsnih glazbenika. Tvrđava Barone je i sinonim za ljetno kino koje iz godine u godinu donosi probrane filmske naslove što su obilježili godinu. Projekcije su uvijek iznimno dobro posjećene, a uz neke organiziramo i gostovanja članova filmske ekipe da ih začinimo i angažiramo publiku.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim programom? Čiji su vas nastupi oduševili?

Kada je zadovoljna publika, i mi smo zadovoljni! A sudeći prema atmosferi, feedbacku i reakcijama na dosadašnjim koncertima, svi su zadovoljni. Uključujući naše izvođače, koji naše tvrđave uvijek napuštaju u odličnom raspoloženju i s riječima hvale. Zato nam se mnogi rado vraćaju. Tu mislim i na Tvrđavu sv. Mihovila i na Tvrđavu Barone. Možda zato što je recentan, a možda i zato što s njim već imamo neku posebnu vezu i energiju, nastup Gregoryja Portera bio je zaista posebno glazbeno, a i duhovno iskustvo. Za sve nas iz Tvrđave kulture poseban je bio i nastup BadBadNotGood, kojim smo obilježili deseti rođendan pozornice na Mihovilu i kročili u novu koncertnu sezonu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: moon safari live

Jedan od koncerata kojem se publika u Hrvatskoj posebno veseli onaj je francuskog dua Air. Kako ste ih uspjeli dovesti?

Jako smo ponosni što su Hrvatska i Šibenik dio njihove velike turneje 'Moon Safari' i definitivno je to jedan od najiščekivanijih koncerata u naših jedanaest sezona. Organizatori smo koncertnih nastupa mnogih svjetski poznatih glazbenih imena, za koja smatramo da ih, iako malena, pozornica Tvrđave sv. Mihovila zaslužuje i upravo se takve i trudimo dovoditi u Šibenik.

Međutim cijena ulaznice za taj koncert izuzetno je visoka. Zašto je tome tako?

Izvođači koje dovodimo na Tvrđavu sv. Mihovila često su 'veći' od kapaciteta naše pozornice, no uvijek pazimo da je cijena ulaznice najmanja moguća i u rangu s pozornicama puno većeg kapaciteta, što svih ovih godina ne bi bilo moguće bez potpore naših partnera i sponzora. Air s 'Moon Safarijem' jedno je od najatraktivnijih glazbenih imena koje je ove sezone na svjetskoj turneji, zato je i teško uspoređivati cijene ulaznica koncertnih prostora s višestruko većim kapacitetima s našom Tvrđavom od tek tisuću mjesta. Air na Tvrđavi i tisuću ljudi - možda je to dovoljno reći.

  • +31
'Arsen - Čovjek kao ja' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pripremate li već program za iduću sezonu? Smijete li otkriti neko ime koje će posjetiti Šibenik?

Planiranje i ugovaranje je kontinuirano kroz cijelu godinu. Nakon ljetne sezone, kreće četvrta sezona programa u Kući umjetnosti Arsen, koju otvaramo intimnim koncertom jedne i jedine Josipe Lisac. Art kino Arsen, koncertni, dramski, dječji i radionički programi izmjenjuju se gotovo na dnevnoj bazi u Arsenu, a fokus u jesenskom periodu je i na produkcijama za Adventuru i doček Nove godine, po kojima je Šibenik posljednjih godina prepoznatljiv i kao zimska koncertna destinacija.