Iz splitskog Etnografskog muzeja u zagrebački stiže izložba 'Slatko je, med nije; grko je, pelin nije', koja se bavi kulturom masline i maslinovim uljem u Dalmaciji. Otvara se 15. veljače, a posjetitelji će tom prilikom saznati kako radi Zagrebački maslinarski institut
Duž dalmatinske obale i na otocima maslina se uzgaja tisućljećima, a izložba u Etnografskom muzeju donosi pregled osnovnih sorta i berbe, potom transporta i pohrane sve do prerade 'na malo' i u uljarama. Bavi se i običajima i vjerovanjima vezanim uz ovaj plod.
Naglasak je, kako objašnjavaju autorice Ida Jakšić i Ivana Vuković i kustosica Željka Petrović Osmak, na nekoć uvriježenim maslinarskim i uljarskim praksama, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, ali na kojima počiva sva tradicija masline u Hrvatskoj.
Izložba 'Slatko je, med nije; grko je, pelin nije' u zagrebačkom Etnografskom muzeju može se pogledati do 15. travnja.