'četiri plamena, led'

U Bogdanu Ogrizoviću promocija novog romana Nade Gašić, gostuje Kristian Novak

07.10.2024 u 16:08

Bionic
Reading

Predstavljanje romana 'Četiri plamena, led' održat će se u utorak, 8.10., u 20 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb. U predstavljanju, uz autoricu Nadu Gašić, sudjeluju Kristian Novak, Kruno Lokotar i Ivan Sršen

'Četiri plamena, led' su veličanstveni, završni dio zagrebačke, vivaldijevske tetralogije Nade Gašić, roman komponiran od dva snivanja i četiri dječje igre, iz kojega prigodno adventski svira valcer iz Orašara.

Srest ćete u ovom romanu galeriju od pedesetak likova, neke od njih poput gospođe Adele i policajaca smo već upoznali u prijašnjim djelima Nade Gašić, neke likove samo bajkovita mašta autorice oživljava, za neke, poput Velikog Sivog Štakora nismo sigurni imaju li dušu, dok za neke poput Sjene Crnog Klizača nismo sigurni kojeg su statusa, ali znamo da upozoravaju grad kojemu prijeti konačna opasnost i da grad za to ne haje.

U svevremenskom srazu perspektiva glas uvijek zasjenjenih, potlačenih i maltretiranih ženskih likova probija kroz skoreni led u olucima zagrebačkih potleušica, otapa naslage prijetvornosti i pohlepe koje su stoljećima tvorile lažni metropolitanski sjaj i govori jasno i neuvijeno o sudbini jednog grada.