pula u ljubljani

Veliki aplauz za Kristiana Novaka i Aljošu Pužara na Doručku s autorom u ljubljanskoj Cukrarni

04.10.2024 u 12:36

Bionic
Reading

'Pulski Sajam knjiga predstavlja kvalitetu i upravo je ta činjenica odgovor na pitanje zašto surađujemo. Zajedničko nam je i to da u ovo vrijeme brojnih socijalnih i političkih previranja i prepreka moramo promišljati o tome kako ih premostiti i pri tome našoj publici odgovoriti kako i gdje živimo. To su pitanja kojima se bave i ljubljanski Indigo i pulski Sajam, a uz koja ćemo nastaviti našu suradnju i ubuduće', kazao je Blaž Peršin, umjetnički direktor Festivala Indigo

Počelo je slavlje 30. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati u Puli od 29. studenog do 8. prosinca. Ususret važnoj obljetnici, Sa(n)jam knjige bio je poseban gost ljubljanskog Festivala Indigo koji se održava od 2. do 4. listopada te pod umjetničkim vodstvom Blaža Peršina promišlja pitanja paralelnih stvarnosti.

U impresivnoj Cukrarni - novom kulturnom i umjetničkom središtu slovenske prijestolnice, nastalom obnovom nekadašnje tvornice šećera - pred brojnom publikom u četvrtak, 3. listopada, održan je kultni sajamski program - Doručak s autorom, a za ovu priliku postao je Zajtrk z avtorjem. Gost je bio jedan od najuglednijih i najčitanijih hrvatskih suvremenih književnika Kristian Novak, koji za svoje književne premijere redovno odabire pozornicu pulskog Sajma. Doručak je vodio Aljoša Pužar, ovaj put u maniri autentičnog voditelja-psihoanalitičara. U središtu razgovora bio je književni, znanstveni, svjetonazorski i osobni diskurs Kristiana Novaka, autora romana 'Slučaj vlastite pogibelji', 'Črna mati zemla', 'Ciganin, ali najljepši', sveučilišnog profesora, lingvista, kroatista, germanista, ali i zaljubljenika u lego kulturu. I ovaj put Aljoša Pužar je priredio intelektualno raskošan Doručak s velikim autorom, vrlo čistih moralnih uvjerenja, koji u svojim romanima duboko i oštro zadire u društvenu stvarnost, te kroz svoje likove promišlja najosjetljivija pitanja današnjice.

'Želim pisati prozu koja je uvjerljiva i koja ne izgleda kao da je izašla iz excela. Uvijek me zanima što se događa s likom. Želim vidjeti čovjeka koji ima problem, zanima me kako ga rješava i koji su ga psihološki i društveni motivi doveli do promjene. Sve to treba biti uvjerljivo', sažeo je Novak svoju ulogu pisca.

'Umjetnost nam može pružiti jezik kojim definiramo svoju neslobodu', kazao je, između ostalog Kristian Novak, i u završnici Doručka, kojeg je publika nagradila velikim aplauzom, govorio o temi nade te objasnio zašto je izabrao nadati se. 'Moja prva nada je da preživimo ovaj živčani slom zbog društvenih mreža koje su nam postale gospodari, umjesto da nam budu sluge', kazao je Novak i na neki način poentirao ovogodišnju naslovnu temu Festivala Indigo 'Paralelni svjetovi - paralelno vrijeme'.

  • +11
Kristian Novak Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Naime, promišljanje pitanja paralelnih stvarnosti u središtu je ovogodišnjeg ljubljanskog Indiga, festivala koji filozofiju, oblikovanje, literaturu i fotografiju isprepliće s glazbenim i audiovizualnim performansima. Uz Kristiana Novaka, među glavnim gostima su Slavoj Žižek, Alexandra Midal, Peter Szendy, Tim Hecker...

'Nekada je paralelna stvarnost bila pojam koji se odnosio na nešto duhovno ili znanstveno-fantastično, a danas je općedruštveni fenomen i dio je naših života. Ovogodišnje izdanje Indigo festivala nudi šetnju različitim paralelnim svjetovima te kroz predavanja, glazbene nastupe i razgovore otvara pogled na važne paralelne priče koje nas okružuju i značajno obilježavaju kategorije vremena i prostora u kojima živimo', naglašava Blaž Peršin, umjetnički voditelj Festivala Indigo i direktor Muzeja i galerija Ljubljane (Muzeji in galerije mesta Ljubljana).

Među domaćinima Doručka u Cukrarni bila je i ljubljanska pročelnica za kulturu Mateja Demšič, koju uz pulski Sajam veže dugogodišnja plodonosna suradnja.

'Ljubljana je već godinama gost Sajma knjige u Istri kroz program 'Ljubljana bere' tako da ga vrlo dobro poznajemo i bilo nam je jako važno da pulski Sajam dobije svoj odjek u Ljubljani, a posebno uoči svoje 30. obljetnice. Indigo je festival kritičkih ideja, a to ga povezuje i s pulskim Sajmom, koji je najsnažniji festival knjiga i autora u regiji od Ljubljane do Atene. Ljubljana kao UNESCO-ov grad knjige s pulskim Sajmom dijeli publiku i ovo današnje gostovanje na Indigu je još jedan važan korak u toj našoj zajedničkoj misiji', kazala je Mateja Demšič.

Gostovanje Sa(n)jam knjige u Istri na Indigo Festivalu u slovenskoj prijestolnici svojevrsni je nastavak programa 'Ljubljana bere'. Poseban je to regionalni sajamski program utemeljen 2017. na suradnji i razmjeni književne i kulturno-umjetničke scene između Sa(n)jam knjige u Istri i Grada Ljubljane.

Inače, gostovanje u Ljubljani je već drugo ovogodišnje programsko gostovanje Sa(n)jam knjige u Istri, koji svoju značajnu obljetnicu najavljuje i u regiji, te je ovog ljeta Sajam gostovao na Međunarodnom festivalu književnosti Bookstan u Sarajevu.