BURNO NA SJEDNICI

Umjesto dogovora, slučaj HNK potaknuo nove optužbe

11.09.2013 u 19:19

Bionic
Reading

Na tematskoj sjednici Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine riječ je bila o funkcioniranju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Unatoč naglasku kako je potrebno postići dijalog i zajedničko rješenje, između predstavnika Grada i Ministarstva kulture frcale su međusobne optužbe i teške riječi

Na tematskoj sjednici Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine riječ je bila o bezglavoj situaciji u kojoj se našla središnja kazališna nacionalna kuća.

Sjednica je na jednom mjestu okupila sve predstavnike 'zaraćenih strana', Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, znanost i kulturu.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš osvrnuo se na zakon kazavši kako je upravo to dovelo do pat-pozicije u kojoj se sada nalaze.


'Zakonodavac nije predvidio što će se dogoditi ako se dvije strane ne slože oko kandidata. Stoga se nije moglo doći do zajedničkog rješenja. S obzirom na to da je Ani Lederer istekao ugovor o radu kao i mandat, smatram da ministrica Zlatar nije učinila ništa protuzakonito.'

Dodao je i da Ministarstvo smatra kako je u HNK-u Zagreb potrebna nova kreativna snaga i da je zato došlo do pravnog vakuuma.

Šipuš je ponovno naglasio da je, što se tiče dijaloga između Grada i Ministarstva kulture, Ministarstvo slalo više dopisa u kojima se tražio sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Sada već bivša intendantica Ana Lederer kazala je da nije riječ ni o kakvoj kulturnoj politici, već o klijentelističkom pokušaju koji je iznjedrio samo skandal u kulturi.

'Ministarstvo smatra da zakon nije funkcionalan jer nije u funkciji nečijeg kadroviranja', kazala je Lederer dodavši da se pravni vakuum nikada nije dogodio te da to pokušava napomenuti u zadnjih godinu dana, ali u sustavnom medijskom linču nije joj se dalo prostora.

Šipuš je replicirao na njezinu izjavu rekavši da je prava žrtva medijskog linča samo ministrica Andrea Zlatar Violić.

Za riječ se kao zagovornik Ane Lederer javio Zvonko Maković koji je napomenuo da je isključiva odgovornost ministarstva i ministrice koja je, tvrdi, nesposobna za funkciju koju obnaša.


Zamjenica gradonačelnika Bandića Vesna Kusin osvrnula se na novi Zakon o kazalištima koji bi trebao razriješiti krizu kazavši da se tek ovih dana saznalo kako pred Vladu ide treća verzija prijedloga izmjena i dopuna tog Zakona bez ikakve javne rasprave.

Duško Ljuština iskoristio je priliku da demistificira ulogu kazališnog vijeća.

'Mi samo raspisujemo natječaj, a mišljenje kazališnog vijeća pravno nikoga ne obvezuje. U izboru v. d. intendanta vijeće HNK nema nikakvu ulogu. Vijeću se pridodaje prevelika važnost, a nema nikakve ovlasti', rekao je.