BERISLAV ŠIPUŠ:

'Vjerujem da smo pred potpisom novog ugovora'

28.03.2014 u 20:21

Bionic
Reading

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je danas da je Ministarstvo pred potpisivanjem novog Granskog kolektivnog ugovora s Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi, unatoč otežavajućoj okolnosti koja se pojavila u pregovorima koji traju više od godinu dana, a to je da je u rebalansu proračuna za plaće za to ministarstvo izdvojeno jedanaest milijuna kuna manje

'Zahvaljujem pregovaračkom odboru sindikata za to što smo zadržali socijalni dijalog na najvišoj mogućoj razini i vjerujem da smo pred potpisom novog ugovora, optimistički rečeno od toga nas dijeli nekoliko dana', rekao je Šipuš na konferenciji za novinare Ministarstva o rezultatima natječaja za financiranje hrvatske kulture u 2014. Zahvalio je i djelatnicima u kulturi 'tato što su shvatili koliko je situacija teška' te vjeruje da će odricanja doprinijeti da Ministarstvo bude dio onih ministarstava koja će uspjeti uštedjeti sredstva što 'možda zvuče mala, ali su za nas jako velika'.


Izvijestio je da je postignut konsenzus o ukidanju četiri, osam i deset posto na tzv. vjernost službi, odnosno dodataka. 'Postigli smo to da se naši kolege i kolegice odreknu tog dodatka; druga ušteda bila bi na dodatku koji je išao na koeficijent od 10 posto, a predložili smo da bude devet posto, dok se treća odnosi na voditeljstva te je predloženo da se njihov dodatak smanji s deset na pet posto.

Uspjeli smo dogovoriti s predstavnicima sindikata i da se smanji mogućnost toga tko sve može biti voditeljem te da će pravilnici o ustroju i sistematizaciji radnih mjesta od sada ponovno dolaziti na suglasnost u Ministarstvo kulture. To su točke o kojima zajedno sa sindikatima radimo projekcije i izračune toga koliko će, na žalost, nekima pasti plaća, no to je realnost', ustvrdio je.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je kako se u pregovorima cijelo vrijeme vodilo računa o tome da djelatnici u kulturi ne zaostaju za drugima u području javnih ustanova, zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i državnoj upravi, ali uz ideju solidarnosti. Ne štedimo radi štednje, nego radi postavljenih okvira, ne želimo oštetiti djelatnike, nego dogovoriti suspenzije nekih dodataka, napomenula je.

Upozorila je da su plaće u velikim gradovima u ovom trenutku gotovo 30 posto više nego drugdje. Plaća direktora kazališta u Zagrebu je 14 tisuća ili više, intendanta 11 tisuća, sada će biti manje, a to su cifre koje pokazuju velik nesrazmjer, rekla je.