MINISTARSTVO OBJAVILO POTPORE

Vrgoč: 'Bojim se da ćemo morati ugasiti Festival svjetskog kazališta'

15.04.2016 u 19:40

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je koje programe na području dramske umjetnosti planira financirati u 2016. godini. Festivalu svjetskog kazališta namijenjeno je 200 tisuća kuna, a njegova pokretačica Dubravka Vrgoč strahuje da je s tim iznosom festival nemoguće održati

Objavom liste potpora za međunarodne kulturne suradnje mnogima je zapelo za oko da Ministarstvo kulture neće u 2016. financirati Kazalište Ulysses, Festival svjetskog kazališta i Subversive festival. Ministar Hasanbegović objasnio je tada da su spomenute manifestacije prijavljivane na više programa paralelno i da je za njih predviđen novac iz drugih programa.

U potporama za dramsku umjetnost predviđeno je po 200 tisuća kuna za Festival svjetskog kazališta HNK-a Zagreb i Kazalište Ulysses, dok Subversive festivala svoju potporu još čeka.

Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, i uz Ivicu Buljana pokretačica Festivala svjetskog kazališta, prokomentirala je tportalu dobivenu potporu.

'Prošle smo godine od Ministarstva kulture dobili 400 tisuća kulture, dakle ove godine sto posto manje. Potpore Festivalu svjetskog kazališta su se stalno smanjivale, a s ovom cifrom male su mogućnosti da će se festival održati. Čekamo još rezultate Grada Zagreba, no bojim se da ćemo u 14. sezoni, nakon što smo u trinaest godina uspjeli u Zagreb dovesti neka od najvećih imena europskog i svjetskog kazališta, morati sasvim ugasiti Festival', rekla je tportalu Dubravka Vrgoč

'Ako postoji još neki program Ministarstva kulture kroz koji bi HNK Zagreb dobio neku cifru, tim bolje, jer na taj način ćemo sačuvati festival, no bojim se da u ovoj varijanti nećemo biti u mogućnosti', dodala je Vrgoč.

Od približno devet milijuna kuna s kojima će Ministarstvo kulture podržati profesionalna kazališta u organizaciji festivala i manifestacija najviše je pripalo Dubrovačkim ljetnim igrama, i to četiri milijuna kuna. Hrvatsko narodno kazalište u Splitu dobilo je ukupno 2,17 milijuna kuna, od čega 1,8 milijuna kuna za 62. Splitsko ljeto i 370 tisuća kuna za 26. Marulićeve dane.

Za gostovanja nezavisnih produkcija Ministarstvo je izdvojilo ukupno 981 tisuću kuna. Najizdašnije je bilo prema Glumačkoj družini Histrion kojoj je dodijeljeno ukupno 350 tisuća kuna, od čega 200 tisuća kuna za Ploveće kazalište i 150 tisuća kuna za Putujuće kazalište. Teatar EXIT za svoja gostovanja po Hrvatskoj dobio je 180 tisuća kuna.

Za redovne kazališne programe Ministarstvo će ukupno isplatiti oko 6,38 milijuna kuna. Najveći iznos, dva milijuna kuna pripast će Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, Hrvatsko narodno kazalište Split dobit će 1,5 milijuna kuna, a riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, za programe Opere, Talijanske drame i Baleta, 1,2 milijuna kuna. Za dobivene potpore ova tri navedena HNK-a imaju obvezu deset gostovanja u Republici Hrvatskoj. Za premijerne programe dramskih i glazbenih izvedbi Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobit će 750 tisuća kuna. Od približno devet milijuna kuna kojima će Ministarstvo kulture podržati profesionalna kazališta u organizaciji festivala i manifestacija najviše je pripalo Dubrovačkim ljetnim igrama, i to četiri milijuna kuna. Hrvatsko narodno kazalište u Splitu dobilo je ukupno 2,17 milijuna kuna, od čega 1,8 milijuna kuna za 62. Splitsko ljeto i 370 tisuća kuna za 26. Marulićeve dane.

Za gostovanja nezavisnih produkcija Ministarstvo je izdvojilo ukupno 981 tisuću kuna. Najizdašnije je bilo prema Glumačkoj družina Histrion kojoj je dodijeljeno ukupno 350 tisuća kuna, od čega 200 tisuća kuna za Ploveće kazalište i 150 tisuća kuna za Putujuće kazalište. Teatar EXIT za svoja gostovanja po Hrvatskoj dobio je 180 tisuća kuna.

Za redovne kazališne programe Ministarstvo će ukupno isplatiti oko 6,38 milijuna kuna. Najveći iznos, dva milijuna kuna pripast će Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, Hrvatsko narodno kazalište Split dobit će 1,5 milijuna kuna, a riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, za programe Opere, Talijanske drame i Baleta 1,2 milijuna kuna. Za dobivene potpore ova tri navedena HNK-a imaju obvezu deset gostovanja u Republici Hrvatskoj. Za premijerne programe dramskih i glazbenih izvedbi Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobit će 750 tisuća kuna.