6. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Zagreb opet intelektualno središte Europe

02.05.2013 u 15:35

Bionic
Reading

U knjižnici Bogdan Ogrizović održana je press konferencija na kojoj ne najavljen 6. Subversive Festival, koji ove godine dovodio oko 300 gostiju u Zagreb, uvodi natjecateljski program u svojem filmskom segmentu te brojne druge novosti, a sve pod temom 'Utopija demokracije'

Nakon što su se bavili kineskom kulturnom revolucijom, budućnošću Europe i značenjem Arapskog proljeća, Subversive Film Festival se u svojem šestom izdanju – koje se u Zagrebu održava od 4. do 18. svibnja – otvara temu 'Utopija demokracije'. Ona je postavljena na dva temelja, rekao je producent Subversivea Mišo Devčić, a to su kritički osvrt na angažiranost i naročito intelektualce u tom kontekstu te osmišljavanje otpora neoliberalnoj politici koja je Europu dovela na koljena.

Zagreb će tako i ove godine na dva tjedna postati europsko intelektualno središte, koje će pohoditi oko 300 gostiju iz svijeta, a među njima su najpoznatiji filozof Slavoj Žižek, Tariq Ali, zdravstvena aktivistkinja Alida Guevara (kćerka slavnog Chea, vrijedi spomenuti), sociolog Erik Wright, oskarovac Oliver Stone, vođa grčke ljevičarske oporbe Alexis Tsipras, potpredsjednik Bolivije Alvaro G. Linera, feministkinja Silvia Federici i brojni drugi. Može se primijetiti i da se Subversive ove godine značajno otvorio i za rodna i srodna pitanja, što se može vidjeti i po programu koji se realizira u suradnji s Queer Zagrebom.

O tome je na presici govorio filmski kritičar Dragan Rubeša, koji je selektor filmskog dijela Subversivea, za koji je naglasio da 'ovaj puta neće biti tek zagrijavanje za teorijski segment'. Između ostaloga i jer su dva programa filmova postavljena prvi put kao natjecateljski pa će na kraju odabrani žiri najboljim ostvarenjima dodijeliti novouspostavljenu nagradu Wild Dreamer. Treba napomenuti kako cijeli Subversive otvara projekcija dokumentarnog filma 'The Pervert's Guide to Ideology' britanske redateljice Sophie Fiennes, u kojemu je glavna zvijezda Slavoj Žižek. 'On je odavno dobri vilenjak festivala pa smo mu željeli odati počast i na filmskom platnu', objasnio je Rubeša okupljenim novinarima u Bogdanu Ogrizoviću, dodavši i da su ove godine 'većinu filmova u konkurenciji režirale žene'.

Programski direktor i pokretač Subversive Film festivala Srećko Horvat imao je najteži zadatak predstavljanja teorijskih i aktivističkih segmenata ove manifestacije, koji su u međuvremenu ogromno narasli. Horvat je istaknuo da su društvene promjene proteklih godina uvjetovale ovogodišnju temu, jer se 'pokazalo da je pravi problem demokracija'. Uz velike javne rasprave u Kinu Europa na temu utopije demokracije, Subversive opet ima i Balkanski forum u ZKM-u, koji okuplja brojne aktiviste, teoretičare i sindikaliste iz regije, s ciljem da se 'obnove u proteklih dvadeset godina pokidane veze', kako je rekao Srećko Horvat. Tijekom dva tjedna Subversivea se održava i Joint Social Conference s oko 150 organizacija iz EU, a sve će to zapravo biti priprema i generalna proba za Altersummit, veliko okupljanje ljevičarskih aktivista i političara, u lipnju u Grčkoj.

Naročito je zanimljivo ulaženje Subversivea u književni prostor, što se ove godine izražava u konkretno osmišljenim književnim programima (a ne tek kroz usputne promocije knjige, kao proteklih godina), od kojih se posebnu pozornost treba usmjeriti na veliku konferenciju o angažiranoj književnosti, u suorganizaciji s hrvatskim PEN-om. Među gostima tog događaja se nalaze i brojni poznati europski pisci, poput primjerice Karla Marcusa Gaussa te domaćih predstavnika kao što je Daša Drndić. Očekuje se i nastup satiričkog dvojca Dežulović-Lucić koji će izvesti 'Melodije bijede i pobjede', a novost je i SubLit Cafe na dvorani Mueller Kina Europa, u kojem će se održavati serija literarnih večeri i druženja.