GUARDIANOV IZBOR

Zimski sportovi u književnim djelima

12.02.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Guardian je u povodu Olimpijskih igara u Sočiju objavio listu književnih djela koja tematiziraju zimske sportove - od karlinga preko boba do skijanja

Zimski sportovi se na prvi pogled ne čine kao tema koja bi se detaljno obrađivala u književnosti, no kada se stvar malo detaljnije istraži, može se naći dosta autora koji su u svojim djelima opisivali zimske sportske radosti. Primjerice glasoviti škotski pjesnik iz 18. stoljeća Robert Burns napisao je pjesmu 'Tam Samson's Elegy' u kojoj se govori o karlingu, napose u petoj strofi u kojoj pjesnik upotrebljava i žargon ovog sporta.

Dječji klasik 'Male žene' Louise May Alcott pak sadrži scenu klizanja na ledu, i to na zaleđenoj rijeci. Dok se glavna junakinja Jo i njena neostvarena ljubav Laurie utrkuju na ledu, mlađa sestra Amy propadne kroz led i ozbiljno se razboli. Američka spisateljica Edith Wharton je pak u svojem romanu 'Ethan Frome' zaključila priču samoubojstvom protagonista koji odlučuju okončati život zajedničkim spuštanjem na sanjkama niz snježnu liticu.

T.S. Eliot pak u svojoj klasičnoj poemi 'Pusta zemlja' spominje bob dok je kraljici krimića Agathi Christie u romanu 'The Sittaford Mystery' rasplet ovisan o tome može li ubojica skijaškim trčanjem u deset minuta prijeći šest milja, 'što je poduhvat koji bi bio test i za olimpijske sportaše', ironično konstatira Guardian.

Nije iznenađujuće to što se u romanima Iana Fleminga o legendarnom agentu 007 pojavljuju brojni zimski sportovi. James Bond tako skija i bavi se biatlonom, a sve to u romanu 'U službi Njezinog Veličanstva' u kojemu je glavni negativac Blofeld skriven u Alpama. Skijanje, i to spust, može se naći i u djelima Jamesa Saltera, američkog pisca koji je prije književne karijere radio kao pilot. Salter je napisao scenarij za skijaški film 'Downhill Racer' s Robertom Redfordom u glavnoj ulozi, a pisao je i eseje o skijanju.

O hokeju je pak pod pseudonimom Cleo Birdwell pisao ugledni američki pisac Don DeLillo dok je o umjetničkom klizanju cijeli roman napisao veliki čileanski pisac Roberto Bolano. Njegov debitantski roman bavi se opsesijom muškarca zaljubljenog u prelijepu klizačicu. Klizanje se također spominje u Dickensovim 'Pickwickovim spisima', 'Ani Karenjini' Lava Tolstoja te Salingerovom 'Lovcu u raži'.