GDJE U JESEN?

Britanci među 10 najboljih jesenskih destinacija uvrstili i Hrvatsku

29.09.2024 u 19:41

Bionic
Reading

Jesen je sjajno vrijeme da se, na nekom od svojih putovanja, pridružite mještanima dok uživaju u berbi plodova sezone od grožđa, preko tartufa pa sve do branja maslina. Britanski Guardian pronašao je savršene destinacije diljem Europe, a na popisu se našla i naša zemlja

Čak ni loše vrijeme neće spriječiti ljubitelje putovanja da provedu barem vikend na nekoj novoj destinaciji. Nakon vrućeg ljeta i odmora na plažama diljem Europe, došlo je vrijeme za malo mirnija odmorišta, a mnogi biraju upravo jesen za odlazak na neku od poznatih destinacija gdje imaju priliku pridružiti se mještanima u berbi plodova.

Izbora uistinu ima puno i to ne tako daleko od Hrvatske. Dapače, i u samo Hrvatskoj pronaći ćete mnoge destinacije u kojima je u turističkoj ponudi mogućnost berbe, bilo grožđa ili maslina.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Branje maslina u Istri

Među onima koji su u svoju ponudu stavili branje maslina je i poznati hotel i vinarija Meneghetti, smješten u jednoj od najpoznatijih hrvatskih regija kada je o maslinarstvu riječ. Od početka listopada pa sve do sredine studenog, kako piše Guardian, gosti se mogu pridružiti i doživjeti iskustvo branja maslina, ali i nadgledati cijeli proces - od ubiranja plodova pa sve do nastanka ulja. Na imanju se proizvode četiri različite vrste maslinovog ulja, a masline se dobivaju od 750 posađenih stabala.

U Istri u ovom razdoblju možete učiti i kako se ljušte kamenice, ali i, sve do kraja listopada, tražiti najskuplju namirnicu - tartufe. Osim u Istri, tartufe možete tražiti i u Rumunjskoj, točnije u Transilvaniji, čije su šume poznate po ovom 'crnom zlatu' i turisti ih mogu tražiti od sada pa sve do veljače.

Jesen je i doba kada u vodama Sjevernog mora možete uživati u sezoni jastoga. U Švedskoj se tako nude razni turistički obilasci koji uključuju i mogućnost izvlačenja mreža i vađenje jastoga.

Ako baš i niste za takav oblik odmora, okušajte se u berbi smokava, nara i oraha u španjolskoj Andaluziji ili pak lješnjaka i ljekovitog bilja na Siciliji. U Provansi uživajte u nastanku vina, služeći se tradicionalnim gaženjem grožđa, dok u talijanskim planinama naberite planinsko bilje.

Savršene gljive pronaći ćete na otoku Padaste u Estoniji dok svi ljubitelji grožđa doći će na svoje u dolini Douro u Portugalu gdje će moći uživati u berbi.