švedska delikatesa

Brzi ručak: Ove prefine mesne okruglice gotove su za samo 15 minuta

25.01.2025 u 11:48

Bionic
Reading

Pripremanje jela u manje od 15 minuta velika je želja većina, posebno tijekom tjedna kada najčešće ionako nemamo previše vremena ni volje za kuhanje nečeg kompliciranijeg

Britanski kuhar Jamie Oliver dobro zna koliko svi vole jednostavna i brzo gotova jela te je dio svjetske slave i stekao zahvaljujući svojim receptima koji se pripremaju u rekordno kratkom roku.

Recept za švedske mesne okruglice

Jedno takvo su i njegove švedske mesne okruglice - brzo gotov ručak koji je zabavan za izradu, zdrav i spreman za posluživanje za svega 15-ak minuta.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Za razliku od originala koje se najčešće jede s pire krumpirom, Oliver predlaže pripremu s rižom te donosi recept kako je skuhati na malo drugačiji način.

Sastojci:

Riža:

  • 1 glavica korijena celera
  • maslinovo ulje
  • nekoliko grančica svježeg limunovog timijana
  • 1 šalica (300 g) integralne riže ili basmati riže (kuhanje 10 minuta)
  • 200 g mladog špinata

Mesne okruglice:

  • 200 g mljevene govedine
  • 200 g mljevene svinjetine
  • ½ svežnja svježeg kopra
  • 2 žličice sjemenki kima
  • 1 čep vodke
  • 4 žličice džema od brusnice
  • 4 žlice slatkog vrhnja
  • 4 žlice nemasnog jogurta, za posluživanje

Priprema:

Izvadite sve sastojke, stavite kuhalo za vodu na grijanje, a na srednju vatru postavite duboku posudu s poklopcem, manju posudu s poklopcem i srednju tavu.

Pažljivo odrežite čvornati kraj korijena celera, uklonite koru i narežite ga na kockice veličine 1 cm. Stavite celer u duboku posudu s 1 žlicom maslinovog ulja, prstohvatom soli i papra, listovima nekoliko grančica limunovog timijana i malo kipuće vode. Pokrijte poklopcem, pojačajte vatru i kuhajte, povremeno miješajući.

U malu posudu stavite 1 šalicu integralne ili basmati riže (300 g), 2 šalice kipuće vode (600 ml) i prstohvat soli. Pokrijte poklopcem.

U zdjelu stavite po 200 g mljevene govedine i svinjetine, dodajte prstohvat soli i papra te većinu sitno nasjeckanog kopra (1/2 svežnja). Sve dobro izmiješajte i oblikujte rukama.

Podijelite smjesu na 4 dijela, zatim svaki dio podijelite na 5 kuglica (ukupno 20 okruglica). Oblikujte ih mokrim rukama kako bi se smjesa manje lijepila.

U zagrijanu tavu ulijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte mesne okruglice i 2 žličice sjemenki kima. Pojačajte vatru i povremeno okrećite dok okruglice ne postanu zlatne.

Kuhani celer narežite na kockice i dodajte 200 g mladog špinata i kuhanu rižu, zatim začinite po ukusu.

Dodajte dobar mlaz vodke u tavu s okruglicama i, ako želite, pažljivo zapalite šibicom. Pustite da se plamen ugasi, zatim dodajte 4 žličice džema od brusnice, 4 žlice slatkog vrhnja i malo vode. Ostavite da se krčka.

Poslužite mesne okruglice s rižom, posipajte preostalim koprom i dodajte 4 žlice jogurta.