Zuppa imperiale priprema se u Italiji još od vremena Napoleona, a iako uključuje pečenje smjese od griza, iznimno je jednostavna za pripremu
S klasičnom mesnom ili povrtnom juhom možda ne možete pogriješiti, ali činjenica jest i da njome nikoga neće osobito oduševiti. S obzirom na to da su blagdani posebno doba godine, donosimo vam jedan poseban recept za predjelo koje nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Zuppa imperiale (hrv. carska juha) poznata je i pod nazivom božićna juha, a riječ je o jelu koje se u Italiji tradicionalno priprema za blagdane još do Marije Lujze, vojvotkinje od Parme i prve žene cara Napoleona I.
Iako uključuje pečenje smjese u pećnici, ne dajte se zavarati - priprema božićne juhe brza je i jednostavna, a trud uložen u pripremu kockica od griza neće zažaliti!
Dapače, tijesto možete ispeći ranije te ga pri dolasku gostiju samo pokuhati nekoliko minuta u goveđem temeljcu, što će vam omogućiti više vremena provedenog u ugodnom društvu koje će oduševiti mekani i slasni komadi od griza u ovoj ukusnoj i neobičnoj juhi.
Sastojci:
- 4 jaja
- 60 g griza
- 60 g ribanog parmezana
- 40 g neslanog maslaca
- 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 1 prstohvat bijelog papra
- 4 prstohvata soli
- 1,5l goveđeg temeljca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Počnite s izradom tijesta od griza. Otopite maslac u maloj tavi na vrlo laganoj vatri. Nakon što se otopi, ulijte maslac u malu zdjelu i ostavite sa strane da postigne sobnu temperaturu.
U međuvremenu razbijte jaja u zdjelu i dodajte sol, bijeli papar, mljeveni muškatni oraščić i parmezan. Jaja lagano umutite vilicom dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
Umiješajte otopljeni maslac i griz te ponovno miksajte dok se potpuno ne sjedine u glatku smjesu. Smjesu od griza izlijte u vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje i pecite 20 minuta.
Pred kraj pečenja lagano pojačajte temperaturu da tijesto dobije zlatnu boju.
Ostavite tijesto na sobnoj temperaturi, a zatim narežite na male kockice.
Ulijte temeljac u veliki lonac i zakuhajte. Kuhajte kocke griza 2-3 minute i odmah poslužite. Za dekoraciju i arome naribajte parmezan.