VRAĆAJU ENERGIJU

Čarobne juhe koje će vas zasititi i okrijepiti

16.09.2017 u 15:41

Bionic
Reading

One štite srce i uspješno se bore protiv virusa, neizbježnog dijela hladnije sezone. Uz ove četiri čarobne juhe izliječit ćete prehladu kao od šale

Pred nama su sve hladniji dani koji zahtijevaju i zdraviju prehranu obogaćenu vitaminima i mineralima što štite naš organizam od virusa i prehlada, a ima li što bolje od tople juhe prepune raznovrsnih nutrijenata koji u trenu vraćaju energiju te okrepljuju duh i tijelo.

Uz ove četiri čarobne juhe zimu će biti puuuno lakše podnijeti:

1. Krem juha od špinata i gljiva

Vrijeme pripreme: 1 h i 10 min.

Potrebni sastojci (6 osoba):

  • žlica maslinovog ulja
  • 6 kriški slanine
  • 500 g šampinjona
  • 2 manja poriluka
  • pola šalice suhog bijelog vina
  • krumpir
  • 2 šalice graška
  • 200 g špinata
  • 2 žlice iscijeđenog limuna
  • pola šalice grčkog jogurta
  • naribana limunova korica

Priprema:

1. Zagrijte ulje u velikoj posudi i dodajte nasjeckanu slaninu. Pecite sve dok slanina ne postane hrskava (cca 6 min.). Izvadite slaninu na papirnati ručnik da uklonite višak masnoće.

2. U lonac dodajte očišćene i nasjeckane šampinjone te ih pirjajte sve dok ne poprime zlaćanu boju, otprilike pet minuta. Dodajte narezani poriluk i pirjajte još četiri minute. Dodajte vino i pustite da se sve zajedno kuha četiri minute.

3. Zatim dodajte narezani krumpir i sedam šalica vode. Kuhajte otprilike 15 minuta, dok krumpir ne omekša. Dodajte potom grašak i špinat te kuhajte još nekoliko minuta povremeno miješajući kuhačom.

4. Izlijte juhu u blender u nekoliko navrata i dobro izmiksajte sastojke kako biste dobili tekuću smjesu bez grudica. Vratite u posudu i dodajte vruće vode ako je potrebno. Dodajte zatim limunov sok, sol i papar. Izlijte juhu u posudice i po njoj kružnim pokretima prelijte jogurt kao dekoraciju. Pospite hrskavim komadićima slanine.

Nutritivna vrijednost po porciji:

  • 170 kcal
  • 8 g proteina
  • 23 g ugljikohidrata
  • 5 g vlakana
  • 4,5 g masti, od čega 1,5 g zasićene masti
  • 0,22 g natrija

Selen iz gljiva pospješit će rad leukocita koji se bore protiv infekcija u tijelu, a špinat će vam dati potrebnu dozu vitamina A. Krumpir sadrži kalij koji snižava krvni tlak te vitamin B, važan za srce i mozak.

2. Pileća juha s azijskim rezancima

Vrijeme pripreme: 50 min.

Potrebni sastojci (6 osoba):

  • žlica maslinovog ulja
  • 3 mrkve
  • 2 crvene paprike
  • 2 celera
  • 2 češnja češnjaka
  • komadić narezanog đumbira
  • list lovora
  • 300 g piletine
  • 2 mlada luka
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • 150 g rezanaca (noodles)

Priprema:

1. U veliku posudu stavite ulje, dodajte tanko narezanu mrkvu, papriku, celer, češnjak, đumbir i lovor. Kuhajte dok povrće ne omekša otprilike šest minuta, povremeno miješajući.

2. U posudu dodajte piletinu i vodu te kuhajte dok piletina ne bude kuhana. Zatim dodajte rezance prelomljene na pola i kuhajte još tri minute.

3. Izvadite lovor i začinite juhu solju i paprom. Poslužite u zdjelice.

Nutritivna vrijednost po porciji:

  • 247 kcal
  • 21 g proteina
  • 24 g ugljikohidrata
  • 3 g vlakana
  • 7 g masti, od kojih 1,5 g zasićene masti
  • 0,39 g natrija

Češnjak ima antibakterijska svojstva, dok đumbir ima protuupalni učinak te smiruje želudac. Vruću juhu dobro je jesti i zbog toga što topla para otvara dišne putove.

3. Juha od pečene rajčice i češnjaka

Vrijeme pripreme: 1 h i 25 min.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg rajčice
  • luk
  • glavica češnjaka
  • žlica koncentrata rajčice
  • 2 šalice povrtne juhe (dobivene od kocke)
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • 6 tankih kriški tostiranog kruha
  • mozzarella

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Prerežite rajčice na pola, a luk na kriške i rasporedite ih na pleh za pečenje koji ste prethodno namastili uljem. Povrće prelijte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Zamotajte češnjak u foliju i stavite ga u kut pleha.

2. Pecite otprilike 55 minuta, dok povrće ne poprimi zlatnosmeđu boju, a češnjak ne omekša. Ostavite pećnicu da radi.

3. Češnjak izvadite iz folije, odvojite na češnjeve te ih istisnite kroz prešu. Rajčicu, luk, koncentrat rajčice i češnjak dodajte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

4. Smjesu izlijte u posudu i dodajte povrtnu juhu. Kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne poveže. Dodajte nasjeckani bosiljak i maknite s vatre.

5. Na poprženi tost posložite kriške mozzarelle i stavite u pećnicu da se sir otopi. Juhu poslužite u zdjelice te u svaku zdjelicu umočite bruschettu s mozzarellom. Na vrh posipajte nasjeckanim bosiljkom i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.

Nutritivna vrijednost po porciji:

  • 170 kal
  • 8 g proteina
  • 28 g ugljikohidrata
  • 5 g vlakana
  • 4 g masti, od kojih 2 g zasićene masti
  • 0,57 g natrija

Rajčice iz jedne porcije juhe pružaju gotovo polovicu preporučenog dnevnog unosa vitamina C, najjačeg saveznika u borbi protiv prehlade.

4. Juha od curryja, mrkve i leće

Vrijeme pripreme: 1 h

Potrebni sastojci (4 osobe):

  • žlica maslinovog ulja
  • luk srednje veličine
  • 2 žličice curryja
  • ½ žličice kurkume
  • 2 šalice crvene leće
  • 5 mrkvi
  • 2 žlice iscijeđenog soka limete
  • korijander

Priprema:

1. Na vatri zagrijte ulje i popirjajte nasjeckani luk. Dodajte curry, kurkumu i papar, promiješajte te zatim dodajte leću i sedam šalica vode. Poklopite poklopcem, ali ne do kraja, da juha ne iskipi, te pustite da se kuha 20 minuta. Dodajte nasjeckanu mrkvu i pustite da se sve skupa kuha još 15 minuta ili dok mrkva ne omekša.

2. Izlijte juhu s povrćem u blender u nekoliko navrata te dobro izmiksajte. Vratite juhu u lonac i kuhajte još nekoliko minuta dok ne provrije. Dodajte sok od limete i sjeckani korijander te začinite paprom i soli. Po potrebi dodajte još vode ukoliko je juha pregusta. Izlijte juhu u zdjelice i ukrasite grančicom korijandera.

Nutritivna vrijednost po porciji:

  • 284 kcal
  • 16 g proteina
  • 46 ​​g ugljikohidrata
  • 6 g vlakana
  • 4 g masti, od kojih 0,5 g zasićene masti
  • 0,77 g natrija