One štite srce i uspješno se bore protiv virusa, neizbježnog dijela hladnije sezone. Uz ove četiri čarobne juhe izliječit ćete prehladu kao od šale
Pred nama su sve hladniji dani koji zahtijevaju i zdraviju prehranu obogaćenu vitaminima i mineralima što štite naš organizam od virusa i prehlada, a ima li što bolje od tople juhe prepune raznovrsnih nutrijenata koji u trenu vraćaju energiju te okrepljuju duh i tijelo.
Uz ove četiri čarobne juhe zimu će biti puuuno lakše podnijeti:
1. Krem juha od špinata i gljiva
Vrijeme pripreme: 1 h i 10 min.
Potrebni sastojci (6 osoba):
- žlica maslinovog ulja
- 6 kriški slanine
- 500 g šampinjona
- 2 manja poriluka
- pola šalice suhog bijelog vina
- krumpir
- 2 šalice graška
- 200 g špinata
- 2 žlice iscijeđenog limuna
- pola šalice grčkog jogurta
- naribana limunova korica
Priprema:
1. Zagrijte ulje u velikoj posudi i dodajte nasjeckanu slaninu. Pecite sve dok slanina ne postane hrskava (cca 6 min.). Izvadite slaninu na papirnati ručnik da uklonite višak masnoće.
2. U lonac dodajte očišćene i nasjeckane šampinjone te ih pirjajte sve dok ne poprime zlaćanu boju, otprilike pet minuta. Dodajte narezani poriluk i pirjajte još četiri minute. Dodajte vino i pustite da se sve zajedno kuha četiri minute.
3. Zatim dodajte narezani krumpir i sedam šalica vode. Kuhajte otprilike 15 minuta, dok krumpir ne omekša. Dodajte potom grašak i špinat te kuhajte još nekoliko minuta povremeno miješajući kuhačom.
4. Izlijte juhu u blender u nekoliko navrata i dobro izmiksajte sastojke kako biste dobili tekuću smjesu bez grudica. Vratite u posudu i dodajte vruće vode ako je potrebno. Dodajte zatim limunov sok, sol i papar. Izlijte juhu u posudice i po njoj kružnim pokretima prelijte jogurt kao dekoraciju. Pospite hrskavim komadićima slanine.
Nutritivna vrijednost po porciji:
- 170 kcal
- 8 g proteina
- 23 g ugljikohidrata
- 5 g vlakana
- 4,5 g masti, od čega 1,5 g zasićene masti
- 0,22 g natrija
Selen iz gljiva pospješit će rad leukocita koji se bore protiv infekcija u tijelu, a špinat će vam dati potrebnu dozu vitamina A. Krumpir sadrži kalij koji snižava krvni tlak te vitamin B, važan za srce i mozak.
2. Pileća juha s azijskim rezancima
Vrijeme pripreme: 50 min.
Potrebni sastojci (6 osoba):
- žlica maslinovog ulja
- 3 mrkve
- 2 crvene paprike
- 2 celera
- 2 češnja češnjaka
- komadić narezanog đumbira
- list lovora
- 300 g piletine
- 2 mlada luka
- nekoliko listova svježeg bosiljka
- 150 g rezanaca (noodles)
Priprema:
1. U veliku posudu stavite ulje, dodajte tanko narezanu mrkvu, papriku, celer, češnjak, đumbir i lovor. Kuhajte dok povrće ne omekša otprilike šest minuta, povremeno miješajući.
2. U posudu dodajte piletinu i vodu te kuhajte dok piletina ne bude kuhana. Zatim dodajte rezance prelomljene na pola i kuhajte još tri minute.
3. Izvadite lovor i začinite juhu solju i paprom. Poslužite u zdjelice.
Nutritivna vrijednost po porciji:
- 247 kcal
- 21 g proteina
- 24 g ugljikohidrata
- 3 g vlakana
- 7 g masti, od kojih 1,5 g zasićene masti
- 0,39 g natrija
Češnjak ima antibakterijska svojstva, dok đumbir ima protuupalni učinak te smiruje želudac. Vruću juhu dobro je jesti i zbog toga što topla para otvara dišne putove.
3. Juha od pečene rajčice i češnjaka
Vrijeme pripreme: 1 h i 25 min.
Potrebni sastojci:
- 1 kg rajčice
- luk
- glavica češnjaka
- žlica koncentrata rajčice
- 2 šalice povrtne juhe (dobivene od kocke)
- nekoliko listova svježeg bosiljka
- 6 tankih kriški tostiranog kruha
- mozzarella
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Prerežite rajčice na pola, a luk na kriške i rasporedite ih na pleh za pečenje koji ste prethodno namastili uljem. Povrće prelijte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Zamotajte češnjak u foliju i stavite ga u kut pleha.
2. Pecite otprilike 55 minuta, dok povrće ne poprimi zlatnosmeđu boju, a češnjak ne omekša. Ostavite pećnicu da radi.
3. Češnjak izvadite iz folije, odvojite na češnjeve te ih istisnite kroz prešu. Rajčicu, luk, koncentrat rajčice i češnjak dodajte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Smjesu izlijte u posudu i dodajte povrtnu juhu. Kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne poveže. Dodajte nasjeckani bosiljak i maknite s vatre.
5. Na poprženi tost posložite kriške mozzarelle i stavite u pećnicu da se sir otopi. Juhu poslužite u zdjelice te u svaku zdjelicu umočite bruschettu s mozzarellom. Na vrh posipajte nasjeckanim bosiljkom i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
Nutritivna vrijednost po porciji:
- 170 kal
- 8 g proteina
- 28 g ugljikohidrata
- 5 g vlakana
- 4 g masti, od kojih 2 g zasićene masti
- 0,57 g natrija
Rajčice iz jedne porcije juhe pružaju gotovo polovicu preporučenog dnevnog unosa vitamina C, najjačeg saveznika u borbi protiv prehlade.
4. Juha od curryja, mrkve i leće
Vrijeme pripreme: 1 h
Potrebni sastojci (4 osobe):
- žlica maslinovog ulja
- luk srednje veličine
- 2 žličice curryja
- ½ žličice kurkume
- 2 šalice crvene leće
- 5 mrkvi
- 2 žlice iscijeđenog soka limete
- korijander
Priprema:
1. Na vatri zagrijte ulje i popirjajte nasjeckani luk. Dodajte curry, kurkumu i papar, promiješajte te zatim dodajte leću i sedam šalica vode. Poklopite poklopcem, ali ne do kraja, da juha ne iskipi, te pustite da se kuha 20 minuta. Dodajte nasjeckanu mrkvu i pustite da se sve skupa kuha još 15 minuta ili dok mrkva ne omekša.
2. Izlijte juhu s povrćem u blender u nekoliko navrata te dobro izmiksajte. Vratite juhu u lonac i kuhajte još nekoliko minuta dok ne provrije. Dodajte sok od limete i sjeckani korijander te začinite paprom i soli. Po potrebi dodajte još vode ukoliko je juha pregusta. Izlijte juhu u zdjelice i ukrasite grančicom korijandera.
Nutritivna vrijednost po porciji:
- 284 kcal
- 16 g proteina
- 46 g ugljikohidrata
- 6 g vlakana
- 4 g masti, od kojih 0,5 g zasićene masti
- 0,77 g natrija