Ako već niste isprobali hladnu juhu, onda je pravo vrijeme da to učinite. Visoke temperature nagnale su nas da potražimo spas u ovim ukusnim i brzim receptima za hladne juhe koje okrepljuju i duh i tijelo. Isprobajte čuvenu španjolsku juhu gazpacho, osvježavajuću juhu od krastavaca i jogurta ili pak nesvakidašnju juhu od rotkvica
Velike vrućine najlakše je ugasiti odgovarajućom hranom. Nutricionisti preporučuju laganu hranu bogatu vodom kao što su povrtne juhe koje su okrepljujuće, visoko nutritivne i lako probavljive, no umjesto tople juhe, mnogi radije pribjegavaju hladnijim opcijama.
Ima li bolje alternative od osvježavajuće hladne juhe koja okrepljuje i vraća energiju u trenu, a zahvaljujući svježim namirnicama koje se termički ne obrađuju i time zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti, osigurat ćete sebi i svojim ukućanima zdrav obrok.
Pronašli smo nekoliko ukusnih i brzih hladnih juha, idealnih za vruće dane koji su pred nama. Ako već niste isprobali neke od ovih recepata, kuhaču u ruke i brže-bolje počastite se ukusnom ljetnom juhom.
Gazpacho
Sastojci (4 osobe)
- 4 srednje velike rajčice
- 2 velika krastavca
- 2 glavice crvenog luka
- 3 srednje velike paprike
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- malo aceto balsamica
- šalica vode
- svježi origano/bosiljak/peršin
Priprema
1. Povrće očistite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom na dasci za rezanje ne iscijedi sav sok od rajčica jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode.
2. Povrće začinite šećerom, soli, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i dodajte nekoliko kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu.
Posluživanje
Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom. Španjolci vole jesti gazpacho uz prepečeni krumpir koji nalikuje na čips s malo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina. Ako vam se ne da gubiti vrijeme na prženje krumpira, prepecite ostatke starog kruha i poškropite ga maslinovim uljem i češnjakom.
Juha od krastavaca
Sastojci (4 osobe)
- 800 g krastavaca
- 400 ml jogurta
- 500 ml vode
- povrtna kocka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice narezanog mladog luka (može i vlasac)
- žličica nasjeckanih listova korijandera ili peršina
Priprema
1. U kipuću vodu stavite povrtnu kocku, pa kuhajte pet minuta.
2. U električnu sjeckalicu stavite narezane krastavce, jogurt, pola količine juhe od kocke i zgnječeni češnjak. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu tekućinu.
3. Umiješajte ostatak juhe. Pospite narezanim lukom i korijanderom i ohladite.
Posluživanje
Juhu možete poslužiti na sobnoj temperaturi ili dobro rashlađenu.
Juha od rotkvica
Sastojci (4 osobe)
- svežanj rotkvica
- žlica maslinovog ulja
- češanj češnjaka
- žlica gusnela
- 2 žličice Vegete
- 900 ml vode
- bijeli papar
- žlica narezanog kopra
- 150 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
1. Na zagrijano maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak, dodajte narezano lišće rotkvice, zalijte vodom, dodajte papar, Vegetu i, kad prokuha, kuhajte još 10 minuta.
2. Na kraju umiješajte gusnel, koji ste razmutili u vrhnju, i pustite da provri.
3. Juhu ohladite i u nju umiješajte kopar te naribane rotkvice prilikom posluživanja.