RETRO ŠARMA

Chic Francuskinje obožavaju ovaj uzorak, a svakog ljeta mu raste popularnost

25.07.2024 u 05:59

  • +13

Gingham komadi

Izvor: Profimedia / Autor: Marion Curtis/Starpix for Sony Pictures / INSTAR Images / Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Istaknut na capri hlačama, minijaturnoj haljini ili topu, vintage karirani uzorak kakav obožavaju Francuskinje idealan je detalj u ljetnim kombinacijama

Iako su ga u popularnosti na modnoj sceni posljednjih sezona nadmašili neki drugi, uzorak gingham i dalje posebno zablista u ljetnim mjesecima, a pritom ga krasi neodoljivi retro šarm.

Istinska ljepota uzorka gingham koji posebno obožavaju nositi Francuskinje leži u njegovoj bezvremenskoj privlačnosti, a ono s čime se brojni modni povjesničari slažu je činjenica da su dvije holivudske figure utrle put njegovoj svjetskoj popularnosti.

U prvom redu riječ je o slavnoj Judy Garland i danas kultnoj haljini s plavim uzorkom gingham u kojoj se kao 17- godišnjakinja godine 1939. pojavila u filmu 'Čarobnjak iz Oza', a gotovo dvadeset godina kasnije, novoj popularnosti haljina uzorka gingham kumovala je slavna francuska glumica Brigitte Bardot u čijoj se ružičastoj inačici 1959. godine udala za kolegu Jacquesa Charriera.

Kultni uzorak iz 30-ih već se nekoliko godina etablirao kao nezaobilazni trend u ljetnoj sezoni.

Must-have uzorak svake ljetne sezone

U 'cottagecore' estetici, trendu koji je posljednjih godina uzeo maha na društvenim mrežama, ovaj must-have uzorak sezone ima rijetke prednosti jednostavnosti i sofisticiranosti, a vraća se na najtrendi siluetama sezone: capri hlačama, modelima nalik boksericama i minijturnim haljinama.

Gingham uzorak također se pojavio na modnim pistama, posebno u aktualnoj kolekciji Loewea.

Savršeno za kreiranje chic, romantičnih lookova u ljetnoj sezoni, dolazi u svim oblicima i može se nositi u svakoj prilici: na kupaćim kostimima ili gumicama za kosu. Osim u stajlinzima street style zvijezdi, uzorak gingham ovog ljeta pisutan je i u stajlnzima dama iz svijeta slavnih.

  • +6
Kendall Jenner Izvor: Profimedia / Autor: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američka 'it' djevojka Kendall Jenner istaknula ga je haljinom s potpisom Tommyja Hilfigera na Velikoj nagradi Miamija, dok je na premijeri svog novog filma 'Fly Me To The Moon' u New Yorku u njemu zablistala Scarlett Johansson.

Poznata holivudska plavuša istaknula ga je sjajnim kompletom modne kuće Prada za koju nastupa u ulozi zaštitnog lica.

  • +6
Scarlett Johansson Izvor: Profimedia / Autor: - / INSTAR IMAGES / PROFIMEDIA

Uzorak gingham uskoro ćemo ugledati i na malim ekranima zahvaljujući glavnoj junakinji 'Seksa i grada'. Slavna fashionistica Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) nosi ga u formi dramatičnog šešira, što je dala naslutiti na setu snimanja treće sezone spin-off projekta 'I tek tako...'.

Sve to dovoljno govori u prilog popularnosti koju u ljetnim mjesecima tradicionalno uživa uzorak gingham - simbol francuske pokrajine Vichy.