U ovoj savršenoj torti nalaze se tri vrste čokolade. Može li bolje?
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto:
1 vrećica vanilin šećera
100 g maslaca
80 g šećera
2 žlice kakaa u prahu
50 g nasjeckane čokolade
žličica praška za pecivo
2 jaja
75 g brašna
100 – 120 ml čokoladnog mlijeka
Krema I:
300 g tamne čokolade za kuhanje sa 70% kakaa
50 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
Krema II:
300 g mliječne čokolade
50 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
Krema III:
300 g bijele čokolade
100 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
Ukrašavanje:
12 – 14 jagoda
50 g čokolade za kuhanje
Priprema
Dan prije (uvečer) pripremiti!
Krema I: Nasjeckati 300 g tamne čokolade za kuhanje, a 400 ml slatkog vrhnja dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati 50 g maslaca narezanog na kockice te miješati dok se ne otopi. Mješavinu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Krema II: Nasjeckati 300 g mliječne čokolade, a 300 ml slatkog vrhnja dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati 50 g maslaca narezanog na komadiće i miješati dok se ne otopi. Mješavinu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Krema III: Nasjeckati 300 g bijele čokolade, a 300 ml slatkog vrhnja dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati 100 g maslaca narezanog na kockice i miješati dok se ne otopi. Mješavinu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Sutradan!
Tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Čokoladu narezati na komadiće. Brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati.
Maslac kremasto izraditi mikserom. Zatim maslacu pomalo dodavati šećer i vanilin šećer, neprestano miješajući (4 – 5 minuta). Dodati masi jaje i miješati mikserom oko ½ minute. Zatim dodati preostalo jaje i miješati još ½ minute. Mješavinu brašna postepeno dodavati smjesi i lagano, kratko mikserom izmiješati. Na kraju lagano metlicom za snijeg umiješati nasjeckanu čokoladu. Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit odvojiti nožem od kalupa i oprezno odvojiti papir. Biskvit prebaciti na tanjur za tortu i preliti čokoladnim mlijekom. Oko biskvita položiti obruč kalupa.
Kremu I (od tamne čokolade) kratko izmiješati mikserom na najnižoj brzini (krema ne smije biti jako čvrsta), istresti na biskvit, izravnati i staviti nakratko u hladnjak da se stegne. Kremu II (od mliječne čokolade) također kratko mikserom izmiješati (krema ne smije biti jako čvrsta), nanijeti na kremu II, izravnati i staviti nakratko u hladnjak da se stegne. Kremu III (od bijele čokolade) mikserom dobro izmiješati, staviti na kremu II i izravnati. Tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi, a kreme stegnu. Zatim tortu vrućim nožem odvojiti od obruča kalupa.
Ukrašavanje: Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj. Jagode umakati u čokoladu i ukrasiti tortu. Vanjski rub biskvita premazati (kistom) umakom od čokolade ili zagrijanom i dobro izmiješanom marmeladom (zbog ljepšeg izgleda torte). Torta se može ukrasiti i narezanom čokoladom.
Savjet: Ako vam čokoladna glazura nije potpuno glatka, vrućim nožem je možete fino izravnati i to tako da zagrijete vodu, nož umačete u vodu, obrišete krpom i ravnate glazuru. Ponavljati postupak sve dok ne dobijete glatku glazuru.