Kada je riječ o hrani, cure imaju rafiniranije osjetilo okusa, ali su zato dečki slabiji na slatko, pokazalo je novo istraživanje
Dečkima je u hrani koju jedu potrebno 10 posto više kiselog i 20 posto više slatkog da bi prepoznali koliko je to ukusno. Međutim, dečki preferiraju čudne i ekstremne okuse, dok su curama draži slabiji i diskretniji okusi.
U istraživanju sveučilišta Kopenhagen, koje je testiralo 9.000 školske djece, ispitanici su morali dati odgovore na pitanja o prehrambenim navikama.
Najviše je iznenadilo to što je 30 posto ispitanika reklo da im se više sviđaju negazirani napici bez šećera. Međutim, najveća razlika u prepoznavanju okusa nastupa u dobi od 13 do 14 godina, kad djeca postanu osjetljivija na kiselost, a njihova želja za slatkim polako se smanjuje.
Bodil Allesen-Holm, koji je vodio ovo istraživanje, kaže da rezultati mogu biti vodilja i roditeljima i prehrambenoj industriji: 'Zdravi obroci se mogu pripremati tako da za dečke budu znatno kiseliji i jačeg okusa.'