IZBJEGNITE ZAMKE

Detalji zbog kojih vaš dom nikad neće izgledati staromodno: Tanka je granica između trendovskog i bezvremenskog uređenja interijera

06.09.2020 u 16:04

Bionic
Reading

Svatko tko se ulovio u koštac s dizajnom interijera zna koliko je tanka linija između trendovskog i bezvremenskog uređenja životnog prostora. Iako se određene dizajnerske odluke koje donesete na prvu mogu činiti izvrsnim idejama, nakon nekoliko godina određeni predmeti, boje ili sveukupan stil mogu izgledati zastarjelo, stoga se postavlja pitanje kako izbjeći navedeni problem

Većina dizajnera interijera složit će se s idejom ulaganja u komade koji odolijevaju nametnutim trendovima kako bi cjelokupan izgled životnog prostora izdržao test vremena, a australske dizajnerice interijera Katrina Garrett i Millie Alisom, koje se kriju iza projekta The Design Paddock, dijele korisne savjete u misiji postizanja bezvremenskog izgleda životnog prostora.

Zidni paneli

Zidni paneli su trend iz prošlosti, istaknut u starijim kućama, međutim posljednjih godina postali su jedna od glavnih karakteristika suvremeno i tradicionalno uređenih interijera. Popularni su ne samo zbog zadivljujućeg arhitektonskog štiha, već i zbog toga što svaku prostoriju u domu uspijevaju učiniti stilskom i cjelovitom - uz minimalne stilske intervencije. Vodoravni paneli su oni koji se mogu koristiti u cijelom domu, dodajući teksturnu dimenziju velikom dijelu prostora, a kada je postavljena okomito, ona može učiniti da prostorije djeluju višima. Kada nisu istaknuti na zidovima, detalji po uzoru na panele također su bezvremenska značajka stolarije ili komada namještaja koji životnom prostoru daju dodatni sloj zanimljivosti.

Prirodni materijali

Kada općenito postoji osjećaj da nešto nedostaje u prostoriji, to se najčešće može dogoditi zbog nedostatka teksture. Upravo ona igra važnu ulogu u svakoj prostoriji u domu, a kombinirajući višeslojni pristup, stil doma postaje bezvremenski, osobito kada je riječ o prirodnim materijalima. Oni su najjednostavniji način za unošenje vizualnog karaktera u prostor zbog svoje svestranosti i sposobnosti da komplimentiraju različitim prostorijama. U odnosu na meki namještaj i presvlake, sintetičke tkanine ponekad mogu biti skuplje, međutim kvaliteta i udobnost neusporedive su s prirodnim vlaknima. Još jedan lijep materijal svakako je prirodni kamen; popularan je zbog svoje jedinstvene ljepote, snage i izdržljivosti, što ga čini savršenim izborom za bezvremenski izgled doma.

Slojevite teksture

Slojevite teksture trend su za koji se vjeruje da će dug niz godina odolijevati nametnutim trendovima. Tekstura dodaje dubinu i toplinu prostoru pomažući mu da se osjeća cjelovito. Pri sastavljanju shema neprestano se igrajte materijalima koji se razlikuju u taktilnom osjećaju; primjerice kombinacijama tapeta s motivima trave i listova, baršunaste sofe i tekstila od tkane jute. Slojevitost omogućuje vlasnicima domova da pokažu svoju osobnost i druge elemente iznenađenja, čineći da prostori djeluju toplije.

Mekani rubovi

Dizajnerski trend u znaku zavoja i valovitih linija tipičan je za interijere uređene u duhu filozofije hygge iz danske kulture koja cijeni postizanje vrhunskog osjećaja ugode i sreće u domu. Isticanje mekih linija i zaobljenih rubova učinit će da se dom čini toplim i više je od samog trenda. Kada zamišljate dom u znaku ravnih linija, sveukupan dojam može biti pomalo tvrd, geometrijski i vizualno nelagodan. Razmatrajući predmete u sobi, razmislite o mekim rubovima i organskim oblicima na namještaju, rasvjeti i dekorativnim elementima – uz njihovu pomoć svaka će prostorija u domu djelovati mekšom i ugodnijom. Udobnost i klasični oblici, prema mišljenju australskih dizajnerica, nikada neće izaći iz mode.

Topli metali

Topli metali, poput bakra, mjeda i bronce, praktični su materijali sa sposobnošću lijepog starenja. Često korišteni u vlažnim prostorijama doma, topli metali sada pronalaze put na sva područja dizajna, od namještaja i ručkica na frontama ormarića do posuđa i rasvjete. Na mnoštvo načina istaknuti u interijerima, topli metali dodaju dašak sofisticiranosti i najbolje ih je koristiti u malim dozama. Zapamtite, manje je više i previše jednog metala može stvoriti jeftin dojam. Ljepota isticanja ovih završnih obloga u domu leži u činjenici da će s godinama potamniti, dajući prostoru karakter i osjećaj jedinstvenosti.

Drvena građa

Ne samo da je riječ o lijepom, izdržljivom i prilagodljivom materijalu - praksa je pokazala da je dobar za našu dobrobit i okoliš. Postoji bezbroj načina na koje se drvo može istaknuti u životnom prostoru, a posljednjih sezona atraktivno je u formi stropnih obloga. Sirovo, podmazano ili satensko drvo u dizajnu namještaja i stolarije donosi potrebnu toplinu i teksturu u domove, a njegovi različiti tonovi izvrstan su pandan potpuno bijeloj unutrašnjosti, omogućujući unošenje drugih hladnijih tonova te pritom ne stvarajući efekt hladnog prostora.

Ormarići u stilu shaker

Bilo da se radi o tradicionalnom, bilo suvremenom uređenju životnog prostora, ormarići u takozvanom stilu shaker najčešće su istaknuti u kuhinji te predstavljaju klasični stil koji se često ažurira i neprestano privlači pažnju. Elementi s frontama u stilu shaker nikada neće izaći iz mode i uvijek će izgledati dobro u bilo kojoj nijansi, a njihova glavna karakteristika su vrata s pločama i minimalnim ukrasima, najčešće izrađena od tvrdog drva.