Ako niste pretjerano vješti u kuhinji i jedni ste od onih kojima kolači nikad ne uspiju, možda vas ova torta potakne da češće pripremate slastice. Jaffa užitak možete pripremiti i kao kolač, ovisno o plehu koji odaberete, no mi ga osobno više volimo pripremati u kalupu za torte. Ova je neodoljiva čokoladna torta spas u trenucima kada iznenada dogovorite druženje i u goste planirate ponijeti desert, a toliko je jednostavna za pripremu da mjesta pogreškama nema
Jedan komad ove torte bit će dovoljan da zadovolji vašu želju za slatkim i dobro vas zasiti, a naš je omiljeni odabir jer je vrlo brzo gotova i toliko jednostavna da je mogu pripremiti i svi oni koji prvi put peku kolač (vjerujte nam na riječ).
Sastojci
Za biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 200 g maslaca (odstajalog na sobnoj temperaturi)
- 2 žlice brašna
- 3 žlice kakaa u prahu (nezaslađenog)
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dl cijeđenog soka naranče
Za kremu:
- 0,5 l vrhnja za šlag
- 200 g čokolad za kuhanje
- 100 g Dorina jaffa čokolade
- naribana korica jedne naranče
Priprema
1. Mikserom pjenasto umutite žumanjke i šećer pa dodajte omekšali maslac i miksajte dok ne dobijete bijelu smjesu.
2. U posebnoj zdjeli izmiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo te prebacite u smjesu od žumanjaka i sve kratko izmiksajte.
3. Bjelanke istucite u snijeg i prebacite žlicom u kremu. Rukom lagano promiješajte.
4. Dobivenu smjesu prebacite u kalup za tortu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 15 do 20 minuta (ovisno o pećnici).
5. Kada je biskvit pečen, izvadite ga na radnu ploču i polijte sokom od naranče.
6. Vrijeme je za pripremu kreme koja je također vrlo jednostavna. Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja te njime prelijte izlomljenu čokoladu za kuhanje i Dorina jaffa čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i pretvori u glazuru. Dodajte po želji naribanu koricu naranče.
7. Glazuru prelijte preko biskvita i ostavite da se hladi preko noći. Prije posluživanja uklonite kalup i tortu ukrasite šnitama naranče, jaffa keksima ili šlagom. Torta će biti odličnog okusa i nekoliko dana kanije.
U slast!