EVO ŠTO JEDU NAŠI SUSJEDI

Dosadila vam je klasična bakina purica s mlincima? Inspirirajte se receptima za kojima je poludio čitav internet

13.12.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Ako nemate ideju što biste pripremili za nadolazeći božićni ili novogodišnji ručak ili ove godine želite isprobati nešto drugačije, predlažemo vam da se okušate u jelima koja za blagdane tradicionalno jedu naši susjedi. Predstavljamo vam najpopularnija blagdanska jela u Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji te donosimo recepte od A do Ž koji će vam uvelike olakšati posao

U Bosni i Hercegovini jede se sarma

Božić bez ukusne sarme u Dalmaciji, ali i Bosni i Hercegovini je nezamisliv. Ako sarmu do sada niste imali priliku sami pripremati, ovaj će vas recept uvjeriti da doista nije teško.

Sastojci:

  • glavica kiselog kupusa
  • 80 dkg mljevene junetine ili miješanog mljevenog mesa (12 sarma)
  • 5 dkg riže
  • glavica luka (nasjeckanog na sitno)
  • 10 do 15 dkg suhog mesa poput vratine
  • žlica Vegete
  • sol
  • papar
  • crvena paprika
  • jaje

Priprema:

1. U zdjelu stavite meso i rižu koju prethodno kratko namočite u toploj vodi. Dobro promiješajte i dodajte luk, začine i jaje. Odvojite oko 12 listova kupusa, svaki napunite smjesom i dobro zamotajte. Ostatak kupusa narežite na trakice.

2. U veliki lonac posložite na dno malo rezanog zelja, zatim dodajte narezano suho meso pa složite sarmice i ostatak rezanog kupusa. Možete složiti i više redova, ovisno koliko je visok lonac ili količina sarmica. Zalijte vodom da su svi sastojci pokriveni i kuhajte oko dva sata.

3. Po potrebi dolijevajte vode i neka sarme lagano krčkaju. Nemojte ih miješati da se ne odmotaju, nego samo lonac s vremena na vrijeme malo protresite.

4. Ako želite juhu od sarme, možete je zgusnuti s malo brašna promiješanog u ulju i pustiti da se krčka desetak minuta.

Mađari za blagdane obožavaju jesti juhu od šarana

Ukoliko se za blagdane zateknete u Mađarskoj, budite spremni na delicije koje se tamo nude. U većini kućanstava, ali i restorana, na Badnjak se obavezno jede riblja juha od šarana.

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 kg različitih vrsta male, slatkovodne ribe
  • 1,5 kg šarana (može biti cijeli ili filetiran)
  • 2 žlice masti
  • 2 žlice mađarske paprike u prahu
  • 2 velika luka
  • zelena paprika
  • oguljeni veći krumpir
  • sol, mljeveni papar
  • žlica Vegete
  • oguljena i na kockice narezana rajčica
  • jaje i brašno za rezance

Priprema:

1. Očistite ribu tako da oštrim nožem uklonite njezin rep, peraje, ljuskice, a potom je isperite pod hladnom vodom. Šarana rastvorite po sredini trbuha i uklonite sve iznutrice, a potom ga narežite na oko 2 centimetra debljine šnite koje ćete potom posoliti. Maknite oči s glave, ogulite luk, krumpir i rajčicu i sve ih narežite.

*Dobro je znati - svu gnjavažu oko čišćenja možete izbjeći ukoliko kupite file od šarana ili od prodavača zatražite da to napravi umjesto vas. Iako manju ribu možete izostaviti, znajte da će biti puno ukusnija juha ukoliko koristite različite vrste riba.

2. Od male ribe i glave šarana napravite riblji temeljac. Zagrijte mast u velikoj tavi i dodajte nasjeckani luk po kojem ćete odmah posipati papriku u prahu. Kako vam paprika i luk ne bi odmah zagorjeli, ulijte odmah oko tri litre vode i potom stavite sitnu ribu, glavu šarana, narezanu rajčicu, sol i žlicu Vegete, pa sve to kuhajte sve dok se riba ne počne odvajati od kosti.

3. Procijedite tekućinu i kuhajte sve dok ne zavri. Ukoliko vam je pregusto, dodajte slobodno malo vode, a potom ubacite šarana, narezanu zelenu, ljutu papriku i još malo soli za okus i kuhajte do vrenja.

4. Narežite krumpir, dodajte ga u juhu i kuhajte oko minutu do dvije. Izmutite jaje, dodajte žlicu ili dvije brašna i miješajte dok ne dobijete tijesto koje ne smije biti ni pregusto ni prerijetko. Malo posolite i uz pomoć žlice odvajajte u kuglice i spuštajte u kipuću juhu. Tijesto kuhajte dodatne dvije do tri minute.

Austrijanci su ludi za kobasicama s kiselim zeljem i krumpirom

Kada je riječ o Austriji, ukoliko baš tu zemlju posjetite za vrijeme blagdana, gladni zasigurno nećete otići kući. To je vrijeme kada se svi okupljaju oko stola i kada se pripremaju recepti koji se prenose s koljena na koljeno i koji su odavno postali tradicija. Među tipičnim jelima za Austriju sigurno su kobasice s kiselim zeljem i krumpirom.

Sastojci:

  • kobasice (Bratwurst) za pečenje
  • kiselo zelje
  • krumpir
  • sol, papar
  • žlica Vegete
  • luk
  • slanina
  • češnjak
  • bobice borovnice
  • lovorov list
  • kumin

Priprema:

1. Kobasice stavite na mast i pecite nekoliko minuta na srednjoj vatri dok ne dobiju boju.

2. Narežite luk i slaninu na sitne kockice i prepržite, dodajte malo ulja i češnjaka, kao i prstohvat šećera. Podlijte sve goveđom juhom, ubacite bobice borovnice, lovorov list i kumin i začinite soli, paprom te dodajte Vegetu.

3. Kiseli kupus, koji možete kupiti i gotov u dućanu, ukoliko ga ne pravite sami, isperite pod vodom, potom ubacite u zdjelu i pirjajte sve oko sat vremena.

4. Krumpire skuhajte posebno, u kori, a prije negoli su kuhani izvadite ih, ogulite i narežite na šnite debljine oko pet milimetara.

5. Narežite luk i prepržite ga, dodajte mu češnjak i na to ubacite kuhane krumpire i pecite dok ne dobije hrskavost. Dodajte soli, papra, žlicu Vegete, muškatnog oraščića i kumina.

Rustikalno pečenje Štefani tipično je blagdansko jelo u Sloveniji

Faširana štruca s jajima, mesna rolada ili tradicionalno slovensko pečenje Štefani nešto je što su vam sigurno spremale mame i bake tijekom djetinjstva. Ako ste se zaželjeli ovog slasnog recepta, mi vam donosimo brzu verziju kako ga spremiti u trenu. Riječ je o mesnoj štruci s tvrdo kuhanim jajima, koja se reže na šnite i uglavnom poslužuje s pečenim krumpirom, pireom i francuskom salatom.

Sastojci:

  • 850 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
  • nekoliko šnita starog kruha
  • glavica luka
  • 4 jaja
  • mlijeko
  • peršin
  • češnjak u prahu
  • crvena slatka paprika u prahu
  • žlica Vegete
  • mažuran
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje
  • krušne mrvice

Priprema:

1. Pripremite tvrdo kuhana jaja. U hladnu vodu dodajte jaja i kuhajte ih 10 minuta te maknite lonac s vatre i ostavite jaja još 10 minuta u istoj vodi, a potom ih ogulite nakon što se ohlade.

2. Luk usitnite te ga dodajte na malo ulja na tavu i popržite, a potom ostavite da se ohladi.

3. Stari kruh namočite u toplom mlijeku, a onda ocijedite od viška tekućine i umiješajte s mljevenim mesom, dva svježa jaja, ohlađenim lukom, prstohvatom soli, papra, čajnom žličicom slatke crvene paprike, malo češnjaka, mrvicom mažurana, Vegetom i krušnim mrvicama koje će dati hrskavu teksturu vašem jelu.

4. Kada ste sve dobro promiješali, položite na lim za pečenje, a savjetujemo visoki kalup pravokutnog oblika kako biste dobili oblik štruce, dok dno kalupa premažite uljem. Popunite do pola, dodajte ohlađena tvrdo kuhana jaja koja ste poredali s razmacima na sredinu i sve poklopite ostatkom smjese.

5. Lijepo oblikujte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče sat vremena. Pet minuta prije kraja gornji sloj štruce premažite s malo ulja. Poslužite na ovalima u šnitama rezanim 2-3 cm debljine.

Talijani tradicionalno svake godine uživaju u blagdanskoj deliciji

Poslužite li svojim ukućanima ovu talijansku delikatesu, postat ćete prava gastro zvijezda. Talijanska kuhinja po mnogočemu je u svijetu poznata, no sam sjever zemlje krije pravi zimski obrok koji nije toliko popularan kao mesne okruglice, tjestenina ili pizza. Zašto ovih dana ne biste svojim ukućanima spremili ukusni ossobucco alla milanese ili u prijevodu kost s rupom?

Riječ je o složencu od teleće koljenice koji se poslužuje uz risotto milanese, pire krumpir, palentu ili njoke, a prije posluživanja prelije se aromatičnom gremoladom. Ovo tradicionalno jelo sjeverne Italije specifično je da kad se pojede koštana srž iz kuhane kosti ostane rupa. Upravo je prema tome ovaj milanski specijalitet i dobio ime.

Sastojci:

  • 2 komada teleće koljenice
  • glavica crvenog luka i celer
  • 2 češnja češnjaka
  • mrkva
  • pelati ili pasirana rajčica
  • žlica brašna
  • dl bijelog vina
  • nekoliko listova lovora
  • žlica Vegete
  • sol
  • papar
  • ulje
  • peršin
  • timijan
  • limunova korica
  • mesni temeljac

Priprema:

1. Prije svega nasjeckajte povrće kako biste si kasnije olakšali ostatak rada. Mrkvu i celer narežite na kockice, a luk i češnjak na sitno.

2. Zatim u dubljoj tavi na ulje dodajte malo mesnog temeljca i stavite komade teleće koljenice koje ste prethodno umočili u brašno. Na tavi ih držite samo dok blago ne porumene s obje strane, a onda ih odložite sa strane na foliju. U istu tavu dodajte još malo ulja i bacite povrće koje ste na početku nasjeckali te prelijte bijelim vinom.

3. Kada povrće malo omekša, dodajte pelate koje ste usitnili ili pasiranu rajčicu, ovisno što preferirate, te začinite solju i paprom. U umak potom dodajte dva lovorova lista, timijan i žlicu Vegete.

4. Meso koje ste odložili potom dodajte u istu tavu i umak te na laganoj vati kuhajte dva sata. Meso će u tom periodu u potpunosti omekšati.

5. Dok se to kuha, bacite se na pripremu gremolade i priloga za koji ste se opredijelili. Sitno nasjeckajte listove peršina, limunovu koricu i sitni češnjak te sve promiješajte.

6. U dubljem tanjuru prvo poslužite prilog i prelijte ga umakom, a na sredinu smjestite komadiće mesa koji su se u kuhanju odvojili od same kosti te sve pospite gremoladom.

Blagdansko raspoloženje neće nedostajati uz ovakvu slasnu, mirisnu i ukusnu trpezu. A kad su u pitanju neodoljiva jela, tu je uz sve nas i Vegeta, s kojom već 60 godina pripremamo najukusnija jela za sebe, obitelj i prijatelje. Vegeta kuhanje čini bezbrižnim, jednostavnim i kreativnim, a pomaže vam da istaknete najfinije okuse u svakom jelu. Još samo ukrasite stol te izvadite onaj servis koji čuvate za posebne prilike, ipak je Božić. U slast!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.