Bakalar na žlicu recept je koji se diljem Hrvatske tradicionalno priprema u većini domova na Badnjak. Svake godine na stolu nas dočeka lonac bakalara koji se obično priprema s krumpirom i toča kruhom, no to nije pisano pravilo kojeg se morate strogo pridržavati. Postoji niz ribljih jela s bakalarom koja su dostojna zamjena ovom tradicionalnom blagdanskom jelu, a chef Ivan Pažanin, kojeg odnedavno ponovno možemo gledati u ulozi žirija u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', podijelio je s nama ukusnu alternativu koja će se svidjeti svima
Bakalar u Hrvatsku najčešće stiže sušen, a iako možda izgleda komplicirano za pripremu, zaista nije. Namočite ga u vodi barem 24 sata prije pripreme i redovito mijenjajte vodu čime ćete ga omekšati i povećati mu volumen barem za pola. Što ga duže namačete, to će riba biti mekša i veća.
Rižoto s bakalarom
Sastojci
- 500 g suhog bakalara
- 400 g crne riže
- Češnjak
- Peršin
- Riblji temeljac
- 1 poriluk
- 1,5 dl bijelog vina
- 50 g maslaca
- 1 žlica pelata
- Malo konjaka ili viskija
Priprema
1. Bakalar koji je namočen preko noći skuhati u dvije vode i očistiti. Vodu od bakalara sačuvati.
2. Sitno isjeckan poriluk izdinstati na maslinovom ulju, dodati češnjak i malo peršina.
3. Na to baciti komadiće očišćenog bakalara, malo pirjati i zaliti bijelim vinom.
4. Kada vino prokuha, dodati temeljac od bakalar i malo ribljeg temeljca, ako se ima, ako ne, onda vode. (paziti na intenzitet i gorčinu vode od bakalara.)
5. Dodati pelate i nakon par minuta staviti crnu rižu koju smo posebno kuhali 20 minuta.
6. Kuhati dok riža ne bude gotova i dok jelo ne bude kompaktno.
7. Začiniti po želji i na kraju dodati maslac i viski. Na samome kraju posuti peršin.
Dobar tek!