Protekle predblagdanske dane omiljena televizijska i radijska voditeljica, a odnedavno i autorica kuharice, Karmela Vukov Colić, uglavnom provodi s kuhačom u ruci. Nakon što je okitila svoj dom, bacila se u pripremu omiljenih blagdanskih slastica, a nedavno je na svom gastro blogu podijelila recepte koji bi se u ovo omiljeno vrijeme u godini trebali naći na svakom stolu
Kao prijedlog za blagdanski stol, Karmela Vukov Colić otkrila je svoj recept za božićni puding - vrstu pudinga koji se za blagdane tradicionalno poslužuje u Velikoj Britaniji i Irskoj. Ni jedan blagdanski stol nije potpun bez neizostavnih božićnih kolačića pa je, u moru recepata koji se nude na internetu, bivša HRT-ova voditeljica dala i svoj doprinos.
Božićni puding
Sastojci
- 450 g suhog voća (žutih i tamnih grožđica, brusnica, višanja, bijelog duda, datulja)
- 1 manja jabuka, oguljena i narezana na kockice
- 40 g krupno sjeckanih badema
- 1 žl kandirane limunove korice
- cimet, muškatni oraščić
- 1 naranča (korica i sok)
- 50 g krušnih mrvica
- 100 g pirovog brašna
- 100 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 3 žlice ruma
- maslac za posudu
- rum za flambiranje
Priprema
1. Voće pomiješajte s rumom i ostavite 1 h.
2. Maslac tucite metlicom sa šećerom i svježe ribanom koricom. Dodajte jedno po jedno jaje.
3. Brašno pomiješajte sa začinima i umiješajte u smjesu jaja i maslaca. Dodajte i sok od naranče, prezle i voće s rumom. Sve dobro izmiješajte drvenom kuhačom.
4. Smjesom punite jako namašćen kalup ( na čije ste dno stavili okrugli komad masnog papira), prekrijte papirom za pečenje, a zatim duplom folijom. Zavežite konopac oko posude i napravite omču. Puding kuhajte u vreloj vodi (do pola posude – ispod pudinga možete staviti preokrenut tanjurić ili metalni poklopac staklenke) 4 sata. Povremeno dolijevajte vruću vodu da puding ne ostane na suhom.
5. Ovakav puding možete čuvati jako dugo, samo ga prije upotrebe ponovno parite bar 1 h.
6. Topli, kuhani puding preokrenite na tanjur, ako želite flambirajte i poslužite s tučenim vrhnjem ili umakom.
Medeni čovječuljci
Sastojci
- 145 g omekšalog maslaca
- 120 g mekog smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 4 žl meda
- 1 veliko jaje
- 1 vanilin šećer
- 450 g mekog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica mljevenih začina (klinčić, cimet, đumbir)
Glazura:
- 1 šalica šećera u prahu
- 1 – 2 žlice mlijeka
Priprema
1. Mikserom tucite maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje, med, vanilin šećer i začine.
2. Brašno prosijte s praškol za pecivo i solju pa lopaticom umiješajte u smjesu maslaca i jaja.
3. Kad više ne možete miješati lopaticom, umijesite rukama.
4. Jednolično tijesto podijelite na 2 dijela, svaki oblikujte u kvadar i omotajte prozirnom folijom.
5. Stavite u hladnjak na 30 minuta.
6. Pećnicu zagrijte na 180⁰ C.
7. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje.
8. Ohlađeno tijesto, na pobrašnjenoj dasci, razvaljajte 3-4 mm debelo. Kalupićem režite čovječuljke.
9. Pecite ih 8 minuta, a potom ostavite u limu 10-ak minuta da očvrsnu. Tek tada ih izvadite iz lima.
10. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i mlijeko. Pazite da ne bude prerijetko. Glazuru možete staviti uvrećicu za zamrzavanje, odrezati joj vršak i onda iscrtavati čovječuljke. Ja ipakm jer su moji kalupi veličine 2 – 3 cm, keksiće iscrtavam uz pomoć čačkalice uronjene u glazuru.
11. Ostavite na hladnom preko noći da se glazura stisne.
U slast!