Tople knedle posute šećerom i vrhnjem omiljen su desert u brojnim kućanstvima i odlična ideja za blagdanske dane pred nama. Jedni ih pune pekmezom, drugi voćem, no najčešći odabir su zapečene šljive koje predlaže i cijenjeni chef Tomislav Špiček, koji odnedavno ponovno žirira u još jednoj sezoni RTL-ova showa 'Tri, dva jedan - kuhaj!'. Zasučite rukave i stavite pregaču, jer u nastavku vam donosimo Špičekov recept za domaće knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama i prezlima
Sastojci
- kg šljiva
- 2 kg krumpira
- 2 jaja
- 300 g krušnih mrvica
- muškatni orah
- 2 dl ulja
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- cimet
- sol
- 3 dl milerama
- štapić vanilije
- limun
Priprema
1. Krumpir kuhajte u kori. Kad je kuhan, protisnite ga kroz prešu, raširite na pleh, dodajte dio maslaca te ga ohladite u hladnjaku.
2. Dodajte jaja, promiješate te dodajte brašno (morate sami odlučiti koliko), muškatni oraščić i soli po potrebi. Umijesite prozračno tijesto. Ne smije biti pretvrdo.
3. Šljive pecite u plehu za pečenje u pećnici sa šećerom te pazite da ipak ostanu komadi šljiva. Dodajte cimet.
4. Tijesto, kad se malo ohladi, trgate i punite šljivama. Zatim ih kuhajte u kipućoj vodi.
5. Kuhane knedle uvaljajte u krušne mrvice koje ste prethodno prepržili na ulju i maslacu. Za kraj prelijte mileramom u koji ste dodali sjemenke vanilije iz štapića te malo limunove kore.
Dodatan savjet
Želite li da knedle budu pahuljaste, krumpire nakon kuhanja stavite u pećnicu koju zagrijete na 160 °C pa potom isključite. Krumpire ostavite unutra oko 15 minuta kako bi se izvukla tekućina. Koristite zrele šljive koje će ispustiti dovoljno soka, a umjesto pečenja, možete ih i kuhati u kipućoj vodi. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu, zatim još dvije minute.
U slast!