SLATKO NA TANJURU

Okus koji vraća u djetinjstvo: Tomislav Špiček otkrio nam je svoj recept za knedle sa šljivama koje svi vole

17.12.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Tople knedle posute šećerom i vrhnjem omiljen su desert u brojnim kućanstvima i odlična ideja za blagdanske dane pred nama. Jedni ih pune pekmezom, drugi voćem, no najčešći odabir su zapečene šljive koje predlaže i cijenjeni chef Tomislav Špiček, koji odnedavno ponovno žirira u još jednoj sezoni RTL-ova showa 'Tri, dva jedan - kuhaj!'. Zasučite rukave i stavite pregaču, jer u nastavku vam donosimo Špičekov recept za domaće knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama i prezlima

Sastojci

  • kg šljiva
  • 2 kg krumpira
  • 2 jaja
  • 300 g krušnih mrvica
  • muškatni orah
  • 2 dl ulja
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • cimet
  • sol
  • 3 dl milerama
  • štapić vanilije
  • limun

Priprema

1. Krumpir kuhajte u kori. Kad je kuhan, protisnite ga kroz prešu, raširite na pleh, dodajte dio maslaca te ga ohladite u hladnjaku.

2. Dodajte jaja, promiješate te dodajte brašno (morate sami odlučiti koliko), muškatni oraščić i soli po potrebi. Umijesite prozračno tijesto. Ne smije biti pretvrdo.

3. Šljive pecite u plehu za pečenje u pećnici sa šećerom te pazite da ipak ostanu komadi šljiva. Dodajte cimet.

4. Tijesto, kad se malo ohladi, trgate i punite šljivama. Zatim ih kuhajte u kipućoj vodi.

5. Kuhane knedle uvaljajte u krušne mrvice koje ste prethodno prepržili na ulju i maslacu. Za kraj prelijte mileramom u koji ste dodali sjemenke vanilije iz štapića te malo limunove kore.

Dodatan savjet

Želite li da knedle budu pahuljaste, krumpire nakon kuhanja stavite u pećnicu koju zagrijete na 160 °C pa potom isključite. Krumpire ostavite unutra oko 15 minuta kako bi se izvukla tekućina. Koristite zrele šljive koje će ispustiti dovoljno soka, a umjesto pečenja, možete ih i kuhati u kipućoj vodi. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu, zatim još dvije minute.

U slast!