Dosta vam je mesa u obrocima? Zaželjeli ste se morskih delicija? Zašto ne bi isprobali onda recepte koje je s nama podijelio zagrebački restoran Bota Šare, a koji ih priprema na način kako su pripremale naše bake i to s namirnicama koje su, skroz neopravdano, zapostavljene
RAGU OD LIGANJA S PALENTOM
Za četiri osobe:
- 1 kg Jadranskih liganja srednje veličine
- 500 g sitno sječene kapule
- 3-4 režnja češnjaka
- List peršina
- List lovora
- Stonska sol
- Papar
- Maslinovo ulje
- 1dl crnog vina
- 0.3 dl šalše
- 0.5 l ribljeg temeljca
Priprema:
Kapulu zažutiti na maslinovom ulju i dodati lignje (cijele), propržiti ih da puste svoj sok, dodati začine i zaliti ribljim temeljcem. Kratko prokuhati, dodati šalšu i crno vino. Kad vino ispari, a ragu dobije željenu i umjerenu gustoću jelo je gotovo. Palenta se skuha u posoljenoj vodi u koju smo dodali malo maslinovog ulja i malo sjeckanog lista od peršina. Vruću ulijemo u željeni kalup i serviramo uz ragu od jadranskih liganja.
ORZOTO OD SIPE
Za četiri osobe:
- 1 kg očišćene jadranske sipe
- 500 g sitno sjeckane kapule
- 3-4 režnja češnjaka
- List lovora
- Stonska sol
- Papar
- Maslinovo ulje
- 1 dl crnog vina
- 0.5 l ribljeg temeljca
- 0.3 l šalše
- 100 g ukiseljenog motra
- List peršina
- 400 g orza/ječam
Priprema:
Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.