Iako se rajčice tradicionalno vežu za pripremu pizzi, one originalne recepture, koje po zapisima datiraju iz 1000. godine, nisu ju sadržavale sve dok ova namirnica u Europu nije stigla iz Amerike
Ako vam je dosadila priprema pizze s tradicionalnim namirnicama, španjolski brend Zara Home predlaže verziju bez rajčica, ali s krumpirima, ružmarinom i šparogama, čije je sezona na vrhuncu.
Kako se ističe, za ovaj recept potrebno je pripremiti tijesto za pizzu dva i pol dana unaprijed.
SASTOJCI
za 2 osobe
- 250 g brašna za pizzu (brašno za kruh) + valjak za tijesto kako biste ga raširili po površini
- 1 žličica soli
- 0,6 g suhog pekarskog kvasca
- 190 g mlake vode
- 1 stručak debelih zelenih šparoga
- 1 veliki krumpir
- 2 stručka svježeg ružmarina
- 1 stručak bosiljka
- sol
PRIPREMA
Za tijesto:
- Pomiješajte brašno, kvasac i vodu i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite tijesto u veću zdjelu, pokrijte ga i ostavite da se diže u kuhinji 12 sati. Ako je prevruće, stavite ga u hladnjak.
- Nakon 12 sati, tijesto stavite u hladnjak na dva dana. Na hladnom će se nastaviti polako dizati.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka. Napravite kuglu i ostavite 20 minuta.
Za ostale sastojke:
- Operite krumpir i s korom ga izrežite na vrlo tanke kriške (uz pomoć mandoline). Posolite, popaprite i ostavite da stoji.
- Operite šparoge. Vlaknasto dno i vrhove odrežite te uz pomoć noža za guljenje povrća napravite tanke trake po dužini i odmah ih stavljajte u posudu s hladnom vodom.
- Dlanovima i prstima raširite tijesto do rubova koji će ostati malo deblji.
- Odozgo posložite kriške krumpira i pospite ih usitnjenim ružmarinom.
- Pecite 10 minuta na 220 ºC.
- Pizzu izvadite iz peći i na krumpire posložite vrhove i trakice šparoga koje ste prethodno ocijedili i osušili. Ponovno pospite usitnjenim ružmarinom.
- Zalijte s nekoliko kapi ulja, dodajte grančice ružmarina i pecite 20 - 25 minuta na 220 ºC .