Ovaj recept za kolač od trešanja je jednostavan, sočan i prepun slasnih trešanja, a već prvi zalogaj vratit će vas u djetinjstvo
U ovim jednostavnim voćnim kolačima prepunim okusima uživale su generacije, a kad prođe sezona trešanja možete umjesto njih koristiti marelice ili šljive.
Potrebni sastojci:
- 180g brašna
- 80g šećera + jedna velika žlica za posipanje
- prašak za pecivo
- malo korice limuna za aromu
- 2 jaja
- vanilija
- 4 velike žlice mlijeka
- 125 g jogurta
- 85g maslaca rastopljenog
- 300g trešanja
- ¼ šalice suncokretovog ulja
Priprema
U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo.
U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje.
Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka.
Polovicu opranih trešanja, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da trešnje potonu na dno.
Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugi polovicu trešanja. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.
Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu i poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.