Toplo i ukusno varivo koje uopće nije zahtjevno za pripremiti ima jedan glavni sastojak - leću. Ova zdrava namirnica idealna je za zimske dane, a evo kako je možete skuhati
Leća je zdrava namirnica koja se može pripremiti na mnogo načina, no za ovo zimsko doba možda je najzgodnije jesti je žlicom, u toplom varivu s drugim povrćem. Ovaj primjer je s odokativnim mjerama i u tome je čar kuhanja. Predloženo povrće možete zamijeniti i nekim drugim, prema svojim željama.
Koju ćete vrstu leće odabrati, i nije toliko bitno, ali je važno da pročitate upute o duljini kuhanja na pakiranju. Za razliku od nekih drugih grahorica, poput graha, leću nije potrebno namakati u vodi, ali je potrebno dobro isprati je od prljavštine.
Na maslinovu ulju popržite narezano povrće poput luka, mrkve i celera te usitnjenog češnjaka, savjetuje Alicia Sokol za Yahoo Food. Možete čak dodati i malo bundeve, kockice krumpira ili neko drugo omiljeno povrće koje imate kod kuće.
Osim soli i papra, probajte mijenjati okuse varivu curryjem, kuminom ili nekim drugim začinom. Sada na red dolazi leća. Na šalicu i pol leće stavi se otprilike četiri do šest šalica vode i malo povrtnog ili pilećeg temeljca. Količina vode ovisi o tome želite li da varivo bude gusto ili u jušnoj varijanti.
Kada varivo zakipi, smanjite vatru i pustite da se kuha dok leća ne postane mekana, ali ne raskuhana. Na samom kraju možete dodati sitno nasjeckani kelj, špinat, blitvu pa čak i kupus ako ga volite.
Za kremast okus možete dodati malo grčkog jogurta. Ako nemate temeljca, okus će biti bogatiji s malo umaka od rajčice, a osim na maslinovom, varivo od leće ukusno je pripremljeno i na kokosovu ulju.