Zašto ne biste umjesto klasične pince ili uskrsne pletenice iskušali mirisnu poslasticu koja se za Uskrs tradicionalno priprema u Grčkoj
Potrebni sastojci za vijenac promjera 32 cm (24 kriške):
1 kocka kvasca (42 g)
1 žličica + 3 žlice šećera
250 ml mlakoga mlijeka
3 jaja
1 žličica naribane limunove korice
1 žličica sjemenki anisa
2 žlice anisove rakije
750 g pšeničnoga brašna
125 g mekanoga maslaca
1 žlica bademovih listića
1 žutanjak
2 žlice krupnoga šećera
5 tvrdo kuhanih jaja
brašno za rad
masnoća za kalup
Priprema:
Razmrvimo kvasac pa ga jednolično umiješamo s jednom žličicom šećera u polovini mlijeka. Pokrijemo i ostavimo da odstoji 15 minuta.
Ostatak mlijeka promiješamo s jajima, limunovom koricom, anisom, tri žlice šećera i, tko voli, anisovom rakijom. Brašno prosijemo pa ga pomiješamo s kvaščevim mlijekom i mlijekom s jajima. Dodamo maslac i sve mijesimo 10 minuta. Po potrebi dodamo još malo brašna. Zdjelu pospemo brašnom. Tijesto oblikujemo u kuglu, pa ga u pokrivenoj zdjeli ostavimo na toplome mjestu da se diže dva sata.
Namastimo kalup. Tijesto kratko promijesimo i utisnemo u kalup. Pokrijemo ga i na toplome mjestu i stavimo da se diže još 45 minuta.
Prethodno zagrijemo pećnicu. Listiće badema kratko pržimo na tavi bez masti. Uskrsni kruh pečemo 35-40 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva (sredina, na 180 stupnjeva u ventilacijskoj pećnici). Kruh istresemo u kalup i premažemo žutanjkom. Pospemo bademovim listićima i krupnim šećerom. Tvrdo kuhana jaja utisnemo u vruć vijenac. Pečemo još pet do 10 minuta dok vijenac ne postane zlatnožut.
U knjizi 'Kruh i peciva' u izdanju Mozaik knjige možete pronaći još sličnih recepata.