Iako se svaki organizam razlikuje, stručnjaci ukazuju na povezanost konzumacije određenih namirnice i pojavu glavobolje. Naime, određena hrana djeluje poput okidača za glavobolju
Hrana i migrene imaju duboku vezu, tvrdi dr. Fred Cohen, poučen i vlastitim iskustvom. Prema njegovim riječima, od jakih glavobolja patio je jednom tjedno otkad pamti. 'To je bio moj život i ono za što sam mislio da je normalna stvar. Jednom tjedno morao sam rano završiti dan, otići kući i spavati,' kaže za Today.com Cohen, specijalist za glavobolje i docent na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u New Yorku.
Tek je u svojim 20-ima, kad je bio u medicinskoj školi, shvatio je da su njegove epizode glavobolja zapravo migrene - ponavljajuće glavobolje koje često dolaze s jakom pulsirajućom boli na jednoj strani glave. Potraga za olakšanjem nadahnulo ga je da postane stručnjak za glavobolje. Kako navodi Ured za žensko zdravlje, gotovo 30 milijuna Amerikanaca pati od migrene, od kojih su većina žene, a studije su pokazale da su migrene vodeći uzrok invaliditeta kod mladih žena.
Može li hrana izazvati migrene i glavobolje?
Da, hrana i piće često su okidači za migrene jer to stanje uključuje neuroinflamaciju, a ono što ljudi jedu može potaknuti upalno stanje, dodaje Cohen. Ostali čimbenici koji mogu izazvati glavobolje i migrene uključuju glad, stres, promjene u spavanju i putovanja avionom, napominje.
Glavobolja se razlikuje od osobe do osobe, ali Cohen kaže da postoji 11 uobičajenih prehrambenih okidača. 'To funkcionira na način da kada određenu hranu probavimo i razgradimo, nešto smeta našem tijelu. A svaki od njih ima svoj mehanizam', napominje. Cohen ne predlaže izbjegavanje svih ovih namirnica, već korištenje ovog popisa kao vodiča za pronalaženje vlastitog okidača.
Kofein
Nalazi se u kavi, čaju, čokoladi i određenim bezalkoholnim pićima. 'Kofein je dvosjekli mač. Mnogim ljudima pomaže kod glavobolja i migrene,' kaže Cohen. 'Ali postoje ljudi kojima kofein može sve pogoršati. … Kofein može biti lijek i okidač.'
Alkohol
Osobito crno vino, pivo i žestoka pića.
Mliječni proizvodi
Uključujući mlijeko, jogurt, sladoled i stare sireve, kao što su plavi sir, cheddar i parmezan. 'Neki ljudi ne podnose laktozu, nekim ljudima određeni mliječni proizvodi izazivaju glavobolju', primjećuje Cohen.
Nitrati
Nalazi se u mesnim prerađevinama poput hrenovki, kobasica i delikatesnog mesa.
Agrumi
Kao što su naranče, limuni, limete i grejpfruti. Ovo se može činiti iznenađujućim, ali Cohen kaže da citrusi mogu izazvati pojačani upalni odgovor kod nekih ljudi.
Umjetni zaslađivači
Kao što su aspartam i sukraloza, nalaze se u dijetalnim gaziranim pićima, prerađenoj hrani i pekarskim proizvodima.
Hrana bogata tiraminom
Tiramin je aminokiselina koja se nalazi u nekoj hrani i može biti dio lančane reakcije koja dovodi do sužavanja i širenja krvnih žila u glavi, što uzrokuje pulsirajuću bol, navodi National Headache Foundation. Tiramin se može naći u odležanom mesu, dimljenoj ribi i fermentiranoj hrani kao što je kiseli kupus, kiseli krastavci, kimchi i kombucha.
Luk
To uključuje hranu kuhanu s lukom, zelenim lukom i ljutikom.
Orašasti plodovi i mahunarke
Kao što su kikiriki, orasi, bademi i indijski oraščići.
Gluten
Uključujući kruh, peciva, žitarice, ječam i raž.
MSG
Mononatrijev glutamat je uobičajeni aditiv u hrani. Može se naći u prerađenoj hrani i grickalicama, a koristi se kao pojačivač okusa ili začin.
Kako prepoznati hranu koja izaziva migrenu
Cohen savjetuje vođenje dnevnika glavobolje i bilježenja kada se epizoda dogodi, koliko je dugo trajala i što ste radili kad se dogodila.
Ako sumnjate na hranu kao okidač on preporučuje eliminacijsku dijetu, koja uključuje isključivanje jedne po jedne stavke s gornjeg popisa iz prehrane tijekom četiri do šest tjedana.
Na kraju tog razdoblja provjerite dnevnik glavobolje: jesu li stvari krenule na bolje? Ako jesu, pronašli ste okidač glavobolje. Ako ne, prijeđite na drugu namirnicu s popisa i prestanite je jesti četiri do šest tjedana.