KORISNI SAVJETI

I ruke otkrivaju godine; stručnjaci otkrivaju kako ih njegovati

13.07.2024 u 19:20

Bionic
Reading

Naporno radite da bi vam koža bila zdrava, što uključuje neizbježan losion za hidrataciju tijela nakon svakog tuširanja, ne zaboravljate ni na kremu za sunčanje i uvijek nosite šešire sa širokim obodom. No što je s rukama?

I one također trebaju zaštitu i njegu jer bi njihovo zanemarivanje moglo prouzročiti to da izgledaju puno starije nego što jesu, naime na tom dijelu tijela koža je sklonija oštećenjima čak više od lica (baš kao i vrat, koji mnogi zaboravljaju prilikom svakodnevne njege).

Ruke imaju tendenciju starjeti brže od ostatka tijela jer je, npr., na nadlanici koža tako tanka da je sklonija oštećenjima više nego na licu.

'Većina nas ima ustaljenu beauty rutinu njege kože lica, ali često zaboravljamo na ruke. A to je velika pogreška', upozorava dr. Bryan Michelow.

Ipak, dobra je stvar to da nikada nije kasno da se počnete dobro brinuti o rukama. Dr. Michelow i dermatologinja Amy Kassouf objasnili su kako postići to da vam ruke izgledaju mlađe, piše health.clevelandclinic.org.

Znakovi starenja

Jeste li se ikada zapitali što uzrokuje starenje ruku? Odgovor se nalazi u načinu na koji se tijelo mijenja tijekom vremena, ali i sami možete napraviti puno toga, kažu stručnjaci. 'Suha, ljuskava koža, lomljivi nokti i tamne staračke pjege mogu postati problemi zbog starenja', kaže dr. Kassouf.

Kako starite, ruke gube masnoću i elastičnost, a koža svoj volumen. Ovaj smanjeni volumen i smanjena elastičnost rezultiraju prozirnom kožom koja se počinje borati i razvija staračke pjege.

Staračke pjege, koje se nazivaju i solarni lentigo, nastaju nakon izlaganja ultraljubičastom (UV) svjetlu i mogu biti različitih nijansi smeđe ili crne. Javljaju se na područjima koja su najizloženija, na kojima zbog izlaganja suncu ima puno melanina. Možete ih dobiti u bilo kojoj dobi, pogotovo ako provodite puno vremena vani ili idete u solarij.

'Ruke izlažemo suncu i drugim štetnim elementima više nego bilo koji drugi dio tijela', kaže dr. Michelow.

A budući da rade toliko toga, više se peru tijekom dana i samim time isušuju.

'Čestim pranjem u vrućoj vodi uklanjaju se prirodna ulja koja podmazuju kožu i štite od suhih i ispucanih površina', dodaje dr. Michelow.

Što će ruke održati mladima?

Ipak, dobra vijest je da postoji mnogo načina za sprječavanje i borbu protiv znakova starenja na rukama. Kassouf i Michelow objašnjavaju kako ih održati zdravima i mladolikima.

Hidratacija: Ne dopustite da vam se ruke isušuju. Stvorite naviku redovitog nanošenja kreme tijekom dana i svaki put nakon pranja ruku. Opskrbite se i držite bočicu hidratantne kreme na umivaoniku i u kuhinji kako nikada ne biste zaboravili na nanošenje.

Zaštitite kožu i nokte: Nosite rukavice kada radite u vrtu ili kada čistite nešto jakim sredstvima. Koristite blagi sapun za pranje ruku. Potražite blage ili ultrablage verzije. Vaš liječnik može imati više preporuka ako niste sigurni što je najbolje.

Napravite piling: Kada radite piling tijela ili lica, ne zaboravite na ruke. Koristite nježnu mješavinu šećera, limuna i prirodnog ulja da biste uklonili mrtve stanice kože s vrhova dlanova, prstiju i zglobova. Nemojte zaboraviti hidratizirati ih odmah nakon toga.

Nanesite kremu za sunčanje: 'Steknite naviku svakodnevnog nanošenja kreme za sunčanje', podsjeća dr. Kassouf. 'Krema za zaštitu od sunca širokog spektra sa zaštitnim faktorom (SPF) od 50 ili višim uvelike će pomoći u sprječavanju staračkih pjega i bora na rukama', rekla je. Zaštita ruku od UV zraka također može spriječiti da izgledaju smežurano i isušeno kako starite. I ne zaboravite da UV zrake prolaze kroz prozore i kad vozite auto.

Hranite se zdravo: Uravnotežena prehrana s obiljem vitamina, antioksidanata i omega-3 masnih kiselina može nahraniti kožu i pomoći u rastu zdravih noktiju. Ako vam je prehrana siromašna određenim proteinima, vitaminom C ili kompleksom vitamina B ili ako imate lošu apsorpciju, nokti vam mogu postati lomljivi i lako se ljuštiti. 'Pobrinite se da imate uravnoteženu prehranu punu namirnica koje su dobre za vašu kožu i sadrže vitamine kako biste je nahranili. Razmislite i o nekom dobrom multivitaminskom pripravku', savjetuje dr. Kassouf.

Tretmani za ruke protiv starenja

Dakle što trebate učiniti ako primijetite da vam ruke izgledaju starije nego što biste željeli? Postoji li postupak za njihovo pomlađivanje? Kassouf i Michelow daju sljedeće prijedloge:

Uklonite staračke pjege kod kuće: Staračke pjege možete tretirati kod kuće sokom limuna ili lokalnim izbjeljivačem koji se prodaje bez recepta, kaže dr. Michelow. Mogu se ublažiti kremama za topikalnu upotrebu koje se izdaju bez recepta ili na recept i sadrže retinol ili retinoičnu kiselinu, dodaje dr. Kassouf.

Ciljani dermatološki tretmani: Možete periodično otići na tretman za uklanjanje vanjskog sloja kože. To uključuje dermoabraziju, kemijski piling... Ovi tretmani pomažu u poboljšanju teksture i tonusa kože te u smanjenju bora i pigmentacije.

Osim pilinga, ljepoti ruku pomoći će maske dubinski čisteći i hraneći osjetljivu kožu na ovom dijelu tijela.

Savjeti za kraj:

Kako biste spriječili znakove starenja, svakako prestanite pušiti. Ta navika nije loša samo za organizam, već vas i čini starijima. 'Pušenje dovodi do 'pušačke kože' bez sjaja, sive boje, blijede i naborane', navodi dr. Michelow. Isto se odnosi na alkohol te ga izbjegavajte jer isušuje kožu.

Ako tražite tretmane protiv starenja ruku koje biste obavljali kod kuće, dr. Kassouf ima neke dodatne smjernice. Postoje dvije vrste proizvoda koje možete koristiti - prvi su humektanti, sastojci poput hijaluronske kiseline koji pomažu vezati vodu u koži da bi je hidratizirali. Drugo, postoje proizvodi koji sadrže lipide ili masti te su omekšivači koji poboljšavaju funkciju barijere kože, pomažući da se sve neželjene stvari zadrže izvan nje.

'To je iznimno bitno za zdravlje i ljepotu kože, a posebno ruku', savjetuje dr. Kassouf.