rat s turistima

I Španjolska oduzima ručnike i suncobrane turistima koji 'rezerviraju mjesta' prije zore

13.08.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Rezervacija dijelova plaže ručnicima postala je gotovo uobičajena, ali još uvijek ružna praksa velikog broja turista na plažama Hrvatske, a čini se i nekih drugih zemalja. Španjolska policija pridružila se ratu protiv sebičnih posjetitelja koji ostavljaju šatore, ležaljke, ručnike, deke, luftiće preko noći ili preko dana dok nisu pored svojih stvari

Šefovi u popularnim odmaralištima na Balearima i Kanarima uveli su novčane kazne za one koji ostave svoje stvari dok primjerice odlaze na ručak ili prije odlaska na spavanje kako bi ih ujutro dočekalo 'samo njihovo' mjesto na plaži.

U mnogim zemljama je isto

Ležaljke i suncobrani odnose se u lokalnu policijsku postaju, a turisti moraju platiti protuvrijednost od 210 funti da bi ih preuzeli. Nova pravila samo najnoviji su razvoj situacije u španjolskom ratu protiv turista koji je ovog ljeta doveo do rasprostranjenih prosvjeda, a posjetitelje su čak napadali vodenim oružjem. Prosvjednici su također zauzeli plaže na otoku Majorci u pokušaju da ih vrate za lokalno stanovništvo.

Lokalni zakoni u obalnim područjima sada zabranjuju postavljanje ležaljki, ručnika ili suncobrana prije 9 ujutro u pokušaju da se spriječi njihovo ometanje čišćenja plaža u odmaralištima. Fotografije podijeljene na društvenim mrežama prikazuju policiju u Malagi kako provodi pravila dok uniformirani policajci uklanjaju ležaljke s plaže. Odvojene slike prikazuju policijska vozila natrpana zaplijenjenim stolicama i suncobranima. Ljutiti korisnik je objavu na TikToku napisao 'ne možete zauzeti mjesto na plaži dok idete na ručak, ali da, mogu vam zauzeti kuću' - referrajući se na španjolske nepopularne zakone o skvotiranju. Drugi su pak pozdravili nova pravila.

Jedna Facebook stranica posvećena španjolskom turizmu piše: 'Gdje su turisti? Reći ćemo vam... spavaju ili su na ručku. 'Ovu praksu, koja se provodi već dugi niz godina, počinju regulirati gradska vijeća na obali, jer nije normalno doći u 9 ili 10 ujutro i vidjeti da je prvi i drugi red plaže pun i da nema nikoga. Španjolski mediji izvijestili su da pravila zabranjuju 'neselektivno zauzimanje zemljišta u javnom vlasništvu i posebno se pozivaju na zauzimanje plaža elementima kao što su stolice, ležaljke i suncobrani od ranih jutarnjih sati.'

Lokalni zakoni također nalažu da se suncobrani, stolci ili ležaljke ostavljeni bez nadzora dulje od tri sata mogu ukloniti. Ako postoje dokazi da su predmeti ostavljeni bez prisustva vlasnika, gradska vijećnica, preko lokalne policije ili svog komunalnog redara, može ih ukloniti.

Jedna španjolska novinska kuća izvijestila je: 'Već nekoliko godina vijeće svakog ljeta prima brojne pritužbe o mjestima koja su rezervirana na plažama, jer kada korisnici dođu na plažu usred jutra, vide da je velik dio pijeska zauzet predmetima koji pripadaju ljudi kojih nema. Predmeti koji su uklonjeni pohranjuju se u lokalnoj policijskoj postaji, gdje vlasnici moraju platiti 250 eura za njihov povrat'.

Inače, ovog ljeta tisuće prosvjednika izašlo je na ulice Španjolske kako bi govorili protiv masovnog turizma u zemlji. U srpnju su tisuće prosvjednika marširale Barcelonom mašući plakatima i gađajući turiste vodenim pištoljima. Prosvjed je organiziran pod sloganom 'Dosta! Stavimo granice turizmu' kako bi zahtijevali novi ekonomski model koji bi smanjio milijune turista koji posjećuju svake godine. Prosvjednici su nosili natpise 'Barcelona nije na prodaju' i 'Turisti idite kući'.