VJEČNA BORBA

Sve nas 'žulja' gomila ležaljki na plaži: Evo kako su Grci doskočili tom problemu

16.07.2024 u 20:46

Bionic
Reading

I dok se u Hrvatskoj naveliko borimo s ležaljkama, koje se nemilice šire po plažama, kao i tzv. rezervacijama ručnicima, Grci su doskočili i tom problemu, oslanjajući se na dronove, ali i aplikaciju kojom građani šalju prijave

Odlučni u namjeri da zaustave 'širenje' ležaljki po lokalnim plažama, Grci su se uistinu potrudili pa su tako sada tamošnje plaže prekrivene ležaljkama sve rjeđi prizor. U cijelom pothvatu oslonili su se na aplikaciju, kojom građani mogu prijaviti nepravilnosti, ali i dronove koji patroliraju u namjeri da nametnu nova pravila.

Na 'meti' nisu samo ležaljke na plaži već i restorani i barovi kao i sve tvrtke koje se bave iznajmljivanjem, a koje nemaju potrebne dozvole.

Dronovima protiv nepravilnosti

Zahvaljujući dronovima lako se dozna i koji su objekti ležaljke postavili preblizu mora, budući da, prema zakonu donesenom u ožujku, ležaljke i suncobrani moraju biti postavljeni najmanje četiri metra od obale, što znači da svi oni koji postave bliže i takve iznajmljuju zapravo krše zakon.

Dronovima uvelike pomažu lokalni građani koji nepravilnosti prijavljuju putem aplikacije MyCoast, a lokalni mediji otkrili su kako je od početka mjeseca primljeno više od tisuću pritužbi koje su rezultirale kaznama za prekršaje u iznosu većem od 350 tisuća eura i to u samo pet dana.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Nedavno proveden inspekcijski nadzor usredotočio se na 14 grčkih plaža, s posebnim fokusom na zaštitu onih u zaštićenim područjima. Tako je, primjerice, za plažu Kryoneri, na sjeverozapadnoj obali Grčke, primljeno već 169 pritužbi i to ponajviše zbog objekata koji su koristili veći dio plaže od ugovorenog.

Drastične kazne

Najveća kazna, od čak 220 tisuća eura, izrečena je tvrtki za koju je utvrđeno da radi bez dozvole na plaži Thymari, udaljenoj sat vremena vožnje od Atene.

Prema novom zakonu plaže u Grčkoj sada moraju imati 70 posto prostora bez ležaljki, odnosno 85 posto za one u zaštićenim područjima, gdje je i strogo ograničena gradnja. Objekti koji koriste ili iznajmljuju ležaljke za to moraju imati dozvolu, a s njom moraju preuzeti odgovornost za održavanje plaže čistom i pristupačnom te moraju osigurati prisutnost spasioca.

Ovo je samo prvi korak od najavljenih kojom Grčka namjerava suzbiti prekomjerni turizam, a za 2025. godinu najavljeno je i ograničenje za kruzere koji pristaju na Mykonosu i Santoriniju.