U mnogim je obiteljima božićni ručak nezamisliv bez purice s mlincima, a s obzirom na to da se ne radi o najskupljim namirnicama te ih je vrlo lako pripremiti, nema razloga da se ne priklonimo toj ideji
Budući da je mlince dovoljno preliti vrelom vodom i zatim eventualno još malo zapeći u pećnici u umaku od pečenja mesa, problem kod pripreme ovog tradicionalnog ručka obično se odnosi na sočnost purice.
Ako ne znate kako dobiti sočno i mekano meso, probajte recept kulinarskih stručnjaka s allrecippes.com, koji ovu metodu preporučuju i kada radite manje komade mesa, a ne mora se raditi samo o peradi.
Sastojci:
3/4 šalice maslinova ulja
3 žlice usitnjenog češnjaka
2 žlice svježeg ružmarina
1 žlica svježeg bosiljka
sol i papar
Priprema
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva Celzijevih. U manjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, bosiljak, papar i sol.
Operite puricu izvana i iznutra pa osušite. Uklonite sve masne naslage odnosno suvišne komade kože. Zatim rukama nanesite pripremljenu smjesu i dobro utrljajte. Smjestite puricu u kalup okrenutu prsima prema dolje i dodajte vode visine oko tri centimetara. Stavite puricu u zagrijanu pećnicu i pecite dva do tri sata, ovisno o veličini.
Mlince možete napraviti i sami, a ako se želite upustiti u ovu kulinarsku avanturu, probajte prema receptu naše uspješne chefice Ane Grgić koja vodi kuhinju u hotelu Esplanade.
Mlinci:
1 kg oštrog brašna
2 jaja
1 žličica ulja
mlaka voda
malo soli
Dobro umijesite sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji (u foliji ili najlon vrećici) barem pola sata. Odvojite u nekoliko hrpica, tanko razvaljajte svaku (jedan mm) i stavite peći na okrenuti suhi pleh. Dobro ih ispecite, dok na mjestima ne postanu smećkasti, oko sedam minuta. Zamotajte ih u krpu i pustite da se ohlade. Mlinci mogu stajati neko vrijeme.
Pečene mlince spremite tako da ih malo razlomite na veće komade, pofurite (potopite u kipuću posoljenu vodu), poklopite i ostavite stajati najdulje četiri minute (bez daljnjeg kuhanja). Zatim ih dobro ocijedite i poslužite prelivene toplim umakom od pečenja. Možete ih takve zapeći u pećnici još minutu, dvije.